Dodon convoacă referendum pentru „Istoria Moldovei” și sporirea prerogativelor prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
dodon agora
Foto: agora.md

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat marți, în fața presei, decretul pentru inițierea unui referendum consultativ în privința a patru teme, între care introducerea „Istoriei Moldovei” ca obiect de studiu în locul „Istoriei românilor” și sporirea prerogativelor prezidențiale. Igor Dodon vrea, între altele, să poată dizolva Parlamentul și să poată convoaca alegeri legislative anticipate. 

dodon agora
Foto: agora.md

„Eu v-am promis că voi fi un președinte alături de popor. Am inițiat mai multe modificări. Parlamentul este categoric împotrivă. Eu astăzi am decis să inițiez referendum consultativ pe patru subiecte. Decretul nu poate fi anulat”, a declarat Igor Dodon, citat de agora.md

Potrivit sursei citate, întrebările care vor fi incluse la referendum ar fi:

1. Susțineți abrogarea Legii miliardului?

 2. Susțineți acordarea președintelui RM drepturi suplimentare de dizolvare a Parlamentului și alegeri parlamentare anticipate?

3. Susțineți reducerea numărului de deputați de la 101 la 71?

4. Susțineți sau nu studierea în instituțiile de învățământ „Istoria Moldovei”?

Cu referire la ultimul subiect, Dodon a punctat: „În România ei nu studiază Istoria Românilor. De ce noi ar trebui să învățăm istoria lor?”

Igor Dodon a făcut acest anunț prezentând un bilanț al celor 100 de zile de când este președinte al Republicii Moldova.

El a mai anunțat că va semna, pe 3 aprilie, la Chișinău un „acord cadru de colaborare” cu Uniunea Economică Eurasiatică, dominată de Rusia, „indiferent de poziția Guvernului”, relatează Europa Liberă. Dodon a spus că guvernul nu vrea să participe la încheierea acordului pentru a nu supăra Uniunea Europeană, chiar dacă oficiali de la Bruxelles i-ar fi spus lui că nu ar avea obiecții. Nu este limpede ce conținut și implicații vor avea acordul pe care dorește să-l semneze președintele Dodon, menționează Europa Liberă.

Săptămâna trecută, președintele a anunțat că a solicitat conducerii Uniunea Economice Eurasiatice să acorde Republicii Moldova statut de stat observator. Marți, șeful statului a spus că scrisoarea conținând această solicitare ar fi fost blocată de Ministerul de Externe, plecând din Moldova abia marți.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, referendumul poate fi convocat de președinte, însă organizarea și desfășurarea referendumului trebuie reglementată de Parlament prin lege organică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri