Igor Dodon îndeamnă Rusia să stopeze „românizarea” tinerilor moldoveni

Data actualizării: Data publicării:
dodon

Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, este deranjat de faptul că România oferă burse de studii tinerilor moldoveni, considerând că aceasta este o politică de „românizare”. Într-un interviu pentru Russia Today, citat de deschide.md, el îndeamnă Rusia să oprească acest fenomen, oferind, de pildă, mai multe burse tinerilor moldoveni. Igor Dodon mai declară în același interviu că Republica Moldova trebuie să-și ceară scuze de la Transnistria pentru războiul din 1992.

dodon fb

„Vă voi da un singur exemplu, pentru a nu critica Rusia, dar veți înțelege. România oferă în fiecare an studii gratuite pentru mai mult de 5000 de tineri din Republica Moldova. Acești tineri se bucură de o bursă, de cazare gratuită. Înțelegeți ce îi învață acolo? Ei primesc cetățenia românească, apoi se întorc. Acest lucru înseamnă românizare. Rusia, dacă nu greșesc, oferă doar 150-200 de locuri. Simțiți diferența? Când am fost co-președintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, în anii 2008-2009, ridicam mereu această întrebare”, a declarat Dodon pentru Russia Today. 

„Ei (România n.r.) vin foarte agresiv. Și educarea copiilor, și societatea civilă. Dar noi cum le răspundem? Doar cu cuvinte frumoase? Așa însă nu vom reuși. Deocamdată, ne ținem puternici, menținem statalitatea moldovenească, de foarte multe ori pe entuziasm și datorită faptului că avem aceleași rădăcini (cu Rusia - n.r.)”, a mai spus Igor Dodon.

Viitorul președinte de peste Prut consideră, potrivit aceluiași interviu, că Republica Moldova ar trebui să-și ceară scuze față de Transnistria pentru războiul din 1992. Conflictul a izbucnit doar din cauza Republicii Moldova, deoarece și-a dorit unirea cu România. „În primul rând este vina Republicii Moldova, recunosc acest fapt. De mai multe ori am declarat că noi trebuie să recunoaștem acest fapt și să ne cerem scuze pentru moartea a sute, mii de cetățeni”, a declarat Dodon.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri