Igor Dodon poate fi suspendat din funcție, spune Curtea Constituțională din R. Moldova

Data actualizării: Data publicării:
dodon

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis marţi că dacă preşedintele se află în imposibilitatea de a numi un ministru în funcţie, atunci președintele Parlamentului va exercita funcţia de preşedinte interimar. Dacă nici acesta nu va putea să-şi exercite atribuţiile, atunci premierul va face acest lucru. În replică, reprezentantul Preşedinţiei, Maxim Lebedinschi, a declarat că decizia este una pasibilă de răspundere penală şi că judecătorii CCM vor răspunde penal mai devreme sau mai târziu. Acesta a calificat decizia CCM ca fiind o acţiune complexă a uzurpării puterii în stat şi de subminare a tuturor instituţiilor statului, releatează deschide.md, citată de News.ro.

Guvernul a adoptat o decizie privind sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu refuzul preşedintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării.

Curtea Constituţională a fost sesizată în legătura cu interpretarea articolului 98, alineatul (6) din Constituţia Republicii Moldova (În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului), în vederea clarificării acţiunilor care pot fi întreprinse de către Prim-ministru şi deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării în cazul în care Preşedintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcţie a unui ministru. 

Igor Dodon a respins candidatura lui Eugen Sturza la Apărare şi l-a propus pe Victor Gaiciuc. Preşedintele a atras atenţia Guvernului şi a majorităţii parlamentare că este inutil să insiste asupra candidaturii lui Sturza.

Despre Gaiciuc, Dodon a spus că este „profesionist veritabil şi o persoană care cunoaşte din propria experienţă cum se realizează managementul militar şi se cultivă patriotismul militarilor”.

„Hotărârea Curţii Constituţionale este, în opinia mea, una pasibilă de răspundere penală. Toţi judecătorii Curţii, mai devreme ori mai târziu, vor răspunde în faţa legii. Trebuie să înţelegem cu toţii că pentru o asemenea decizie s-ar putea face şi puşcărie şi o spun în calitatea mea de jurist în primul rând”, a declarat marţi reprezentantul Preşedinţiei, Maxim Lebedinschi.

„Cu siguranţă, decizia de azi a Curţii Constituţionale este o acţiune complexă a uzurpării puterii în stat şi de subminare a tuturor instituţiilor statului. Nu recunoaştem decizia Curţii. Judecătorii Curţii să o folosească. Un ministru numit în asemenea fel nu este legitim şi nu este legal”, a adăugat el.

Suspendarea lui Dodon nu este un subiect nou la Chișinău. În septembrie, liderii liberali din R. Moldova au anunțat că vor să organizeze un referendum, cu privire la suspendarea din funcţie a şefului statului. Potrivit liberalilor, Igor Dodon se face vinovat de încălcarea legilor ţării.

Pentru ca proiectul liberalilor să fie aprobat de Parlament ar fi nevoie de o treime din votul deputaţilor. Însă unii politicieni de la Chişinău sunt de părere că demersul liberalilor nu poate fi realizat pentru că nu au suficient sprijin parlamentar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri