Igor Dodon vrea ca limba rusă să redevină obligatorie

Data actualizării: Data publicării:
dodon fb

Preşedintele Republicii Moldova vrea ca limba rusă să redevină obligatorie în şcoli, iar istoria României să fie înlocuită cu „Istoria Moldovei”.

igor dodon molodva agerpres_9223915

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vrea ca limba rusă să fie, din nou, obligatorie în școlile de peste Prut. Într-o declaraţie făcută pentru postul public de televiziune din Rusia, Igor Dodon afirmă că deja peste 90% dintre moldoveni vorbesc limba rusă, iar acesta e un aspect pozitiv pentru relaţiile economice, culturale şi politice cu Moscova.

„Sunt de părere că trebuie să reîntoarcem studierea obligatorie a limbii ruse în școală. Acum doi-trei ani, învățarea acestei limbi a devenit opțională. Pentru aceasta, este necesar de a schimba programele școlare'', a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru postul de televiziune Rossia 24. „Cunoașterea limbii ruse pentru moldoveni reprezintă un avantaj foarte serios. Acesta este un avantaj asupra altor vecini de-ai noștri”, a mai declarat președintele moldovean, citat de agora.md.

În prezent, limba rusă în Republica Moldova are statut de limbă de comunicare interetnică.

Zilele trecute, Igor Dodon anunța că vrea ca „Istoria României” să fie înlocuită în şcoli cu „Istoria Moldovei”. Argumentul - mulţi dintre moldoveni n-ar fi de acord să li se impună o altă istorie şi o altă identitate. Are şi justificări pentru aceste declaraţii Igor Dodon: „Moldova ar putea să dispară ca stat, dacă procesul de românizare nu va fi oprit”, relatează Digi24.

Pe de altă parte,  săptămâna trecută, Dodon a propus o inițiativă legislativă care presupune excluderea obligativității examenelor de bacalaureat pentru liceeni, o inițiativă catalogată drept „o glumă” de către actualul ministru al educației din Republica Moldova, Corina Fusu.

De altfel, încă din timpul campaniei electorale, Igor Dodon și-a exprimat opinia că examenul de bacalaureat ar trebui eliminat, deoarece i-ar stresa prea tare pe elevi și că ar fi provocat chiar și cazuri de suicid, declarațiile sale fiind criticate de specialiști și societatea civilă, menționează Agerpres.

Citiți și: 

Președintele Moldovei a depus o inițiativă legislativă pentru eliminarea examenelor de bacalaureat

Igor Dodon îndeamnă Rusia să stopeze „românizarea” tinerilor moldoveni

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri