Maia Sandu cere anchetă și îl acuză pe Igor Dodon de „trădare de țară”

Data actualizării: Data publicării:
maia sandu FB

Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova, a anunțat că va depune o plângere penală la Procuratura Generală în zilele următoare pentru investigarea „actelor de trădare de patrie comise de cetățeanul Igor Dodon în calitate de președinte” al republicii, potrivit Agerpres.

Potrivit PAS, prin acțiunile sale în calitate de președinte, Igor Dodon pune în pericol independența și suveranitatea Republicii Moldova.

„Cetățeanul Igor Dodon, folosind funcția de președinte al Republicii Moldova, obținută prin fraudă și manipulare, pune în pericol independența și suveranitatea Republicii Moldova, urmând o agendă străină intereselor cetățenilor acestei țări”, se menționează într-un comunicat dat publicității de PAS duminică, când Republica Moldova a sărbătorit cea de-a 26-a aniversare de la declararea independenței sale la 27 august 1991.

„De Ziua Independenței, noi, cetățeni ai Republicii Moldova - oameni liberi și cu dragoste de țară - îl declarăm pe Igor Dodon 'trădător de țară'”, subliniază comunicatul, potrivit căruia „un trădător de țară nu poate avea dreptul să reprezinte interesele oamenilor și trebuie să răspundă pentru toate acțiunile sale îndreptate împotriva statului și a cetățenilor”.

Partidul Maiei Sandu, fost ministru al educației, indică motivele care au stat la baza formulării acestei acuzații grave de trădare de țară la adresa actualului președinte moldovean. În primul rând, PAS subliniază că Igor Dodon „se identifică deschis cu interesele Federației Ruse, devenind un „vasal” al președintelui rus Vladimir Putin, în loc să promoveze interesele naționale ale Republicii Moldova”.

De asemenea, Igor Dodon „folosește finanțare obscură, din afara țării, atât din off-shore-uri, cât și din Federația Rusă pentru tot felul de activități ce au drept scop promovarea imaginii sale, pentru controlul asupra mass-media, pentru concerte și alte evenimente ce promovează imaginea Partidului Socialist și a Rusiei, pentru coruperea electoratului, pentru finanțarea propagandei străine pe teritoriul Republicii Moldova, fapte care contravin categoric legislației republicii și interesului național”.

În același timp, Dodon „promovează deschis soluții neacceptate de cetățenii Republicii Moldova, împotriva interesului național privind rezolvarea conflictului din stânga Nistrului” cum ar fi „federalizarea” republicii și „transnistrizarea” ei.

Drept urmare, el „încalcă Constituția, jurământul depus, legislația națională și subminează statul Republica Moldova”.

În afară de aceasta, Dodon „subminează prin acțiuni iresponsabile și declarații agresive relațiile cu vecinii și partenerii externi ai Republicii Moldova, în mod special cu Uniunea Europeană, România, Ucraina și SUA, astfel furând șansa cetățenilor moldoveni de a trăi într-un stat de drept și de a avea o viață mai bună”.

Un alt argument invocat de PAS este că președintele „folosește resursele administrative în interes propriu și de partid”.

În plus, Igor Dodon „promovează și stimulează separatismul, inclusiv în Găgăuzia, deși Republica Moldova a ales calea consolidării autonomiei culturale pentru conviețuirea cu frații găgăuzi. Dezbinarea țării pe orice criterii - etnice, de limbă, de religie, de cultură - se face în interes propriu și aduce daune grave cetățenilor Republicii Moldova”, se spune în document.

În calitatea sa de președinte, Dodon a „subminat direct capacitatea de apărare a Republicii Moldova prin interzicerea participării armatei naționale la exerciții militare regionale, inclusiv pentru misiunile de pace”. Un astfel de „gest depășește competențele constituționale ale președintelui și oferă indicii rezonabile că președintele a acționat împotriva intereselor naționale ale Republicii Moldova, ceea ce constituie un act de trădare de Patrie”, subliniază PAS în comunicatul său difuzat presei.

Nu în cele din urmă, „în loc să asigure pacea și prosperitatea poporului său, Dodon incită deschis la război civil, prin declarații amenințătoare și discursuri agresive la adresa propriilor cetățeni”, se menționează în același text.

Potrivit Unimedia, Igor Dodon nu a formulat încă o reacție la comunicatul difuzat de PAS.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri