Ministrul Apărării din R. Moldova: Americanii vin și pleacă, spre deosebire de unii care au venit în 1944 și au uitat să mai plece

Data actualizării: Data publicării:
ANATOL SALARU

FOTO: Facebook Anatol Șalaru

Ministrul apărării din Republica Moldova explică toată agitația creată în jurul subiectului prin faptul că socialiștii au încercat să politizeze momentul. „Noi avem o colaborare de mulți ani. În fiecare an vin reprezentanții armatei americane în Moldova, ofițeri, militari participă la aplicații, instrucțiuni comune, învață împreună, se antrenează împreună. Și în cazul dat, Dodon (Igor Dodon, liderul socialiștilor - n.r.) vrea să se bage un pic în seamă în ziua de 9 mai”, a declarat Anatol Șalaru în interviul pentru Europa Liberă. „Dodon nu se face nouă agenda. Această agendă a fost stabilită demult și aprobată de președinte. Militarii americani vin să îi învețe pe militarii noștri din trupele de geniu să demineze, să neutralizeze obiectele explozibile depistate și rămase din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ei nu sunt unități de luptă, sunt unități de geniu. Este un lucru diferit. Trebuie să înțeleagă acest lucru”, a spus ministrul.

„Ziua de 9 mai este o zi de pomenire a celor care au murit în al Doilea Război Mondial. Este o zi de sărbătoare în Moldova, zi în care se sărbătorește biruința asupra Germaniei fasciste, iar americanii, făcând parte din alianța antifascistă, au contribuit la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, poate mai mult decât Armata roșie, decât Uniunea Sovietică”, a adăugat oficial moldovean, în condițiile în care socialiștii au fost deranjați mai ales că în ziua de 9 mai - o sărbătoare pe care Moscova o marchează triumfalist în fiecare an - armata SUA își va expune public tehnica militară în principala piață din Chișinău.

„Dacă în 2010 americanii au putut mărșălui pe Piața Roșie, în 2016 noi considerăm că americanii au dreptul să vină împreună cu Armata Națională să organizeze o expoziție de tehnică militară în Piața Marii Adunări Naționale. Nu este o paradă, nu este un marș, nu este o defilare, nu este o demonstrație de forță”, a arătat Anatol Șalaru în fața acuzelor că se încalcă neutralitatea prevăzută de Constituția țării.

„Dodon a încercat să politizeze, să facă legături cu neutralitatea. Și vreau să îi aduc aminte că există o singură țară care calcă în picioare neutralitatea Republicii Moldova și această țară are trupele rusești de ocupație în Transnistria. Nimeni altcineva. Spre deosebire de prietenii, de cavalerii lui Dodon, unitățile militare, reprezentanții armatei Statelor Uite, când vin la noi, au un grafic foarte bine stabilit. Se știe exact ziua și ora când vin și ziua și ora când pleacă, spre deosebire de unii care au venit în 1944 și au uitat să mai plece”, a punctat ironic ministrul moldovean.

Anatol Șalaru s-a referit și la comportamentul autorităților de la Tiraspol, inclusiv în ceea ce privește avionul civil - presupus românesc - care a făcut cartografiere și din cauza căruia apărarea antiaeriană din Transnistria a fost plasată în stare de luptă. „Armata lor este în alertă de mulți ani. Ei fac aplicații în fiecare săptămână, fac antrenamente, trageri în fiecare săptămână, împreună cu GOTR (trupe rusești - n.r.). Ei planifică să facă o paradă de 9 mai, trupele rusești aflate ilegal în Transnistria și formațiunile militare ilegale transnistrene. Ei fac trageri, au armament și muniții berechet. Ei tot timpul caută să-și justifice existența și caută adversari. Acum au găsit un dușman – avionul civil care făcea operațiuni de aerofotografiere. Au început să zdrăngăne din armele pe care le au”, a explicat ministrul. El a subliniat însă că armata transnistreană nu reprezintă o amenințare pentru Chișinău și cu atât mai mult pentru armata Statelor Unite sau pentru armata română. „Amenințările lor sunt făcute numai pentru a se autoafirma în ochii propriilor cetățeni”, a conchis Anatol Șalaru.

Interviul integral îl puteți citi AICI.

Citiți și:

O parte dintre militarii americani au ajuns deja la Chișinău
Socialiștii moldoveni vor să blocheze punctul vamal prin care va fi transportată tehnica militară americană
Trupe americane, în marș din România spre Republica Moldova
Liderul socialist Igor Dodon, înfuriat de marșul trupelor americane: E o ocupație militară!
Apărarea antiaeriană din Transnistria, plasată în poziție de luptă după ce un avion românesc ar survola teritoriul
Renato Usatîi: România se pregătește să acapareze Moldova, va fi un nou mare război
Rusia, iritată de ideea unei flote NATO la Marea Neagră. Reacția României
Reacția MAE român la amenințările Tiraspolului

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri