Noua strategie de apărare a Republicii Moldova

Data publicării:
moldova

Republica Moldova face un pas important în relaţia cu Alianţa Nord Atlanitică. Ministerul Apărării de la Chişinău a pus în dezbatere publică un document cheie, strategia naţională de apărare. Actul va sta la baza reformei armatei la care vor contribui şi experţii NATO. Situaţia din Transnistria, războiul din Ucraina şi acţiunile Rusiei sunt printre principalele ameninţări.

Transnistria reprezintă pentru Republica Moldova cea mai mare problemă de securitate. În strategia naţională de Apărare, document pus în dezbatere publică de autorităţile de la Chişinău, subiectul regiunii separatiste este primul la capitolul riscuri şi ameninţări.

„ Forţele separatiste şi cele străine, staţionate ilegal în regiunea de est, au o capacitate operaţională considerabilă, ceea ce permite regimului de la Tiraspol şi Federaţiei Ruse să-şi promoveze obiectivele strategice, care, la un moment, pot constitui o capacitate de intervenţie. (...) Această capacitate militară reprezintă o ameninţare majoră la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, potrivit Ministerului Apărării din Republica Moldova.

Zilele acestea, trupele Federaţiei Ruse au făcut manevre militare de amploare în regiunea separatistă din dreapta Nistrului. Ministerul de Externe de la Chişinău a cerut explicaţii Kremlinului pentru desfăşurarea de forţe din Transnistria. Într-un comunicat publicat de ambasada Rusiei la Bucureşti se precizează că exerciţiile din Transnistria vizează pregătirea pentru lupta antiteroristă.

Propaganda străină de pe teritoriul Republicii Moldova este o altă vulnerabilitate identificată de autorităţile de la Chişinău. Potrivit noii strategii de apărare naţională aceasta face parte din războiul informaţional.

„Propaganda străină, manifestată prin tehnici de manipulare mediatică cu potenţial distructiv, este capabilă să influenţeze negativ opinia publică autohtonă, să afecteze vectorii strategici ai politicii externe şi să prejudicieze imaginea instituţiilor guvernamentale ale Republicii Moldova”, conform strategiei.

Autorităţile de la Chişinău se tem şi că mişcările separatiste din estul Ucrainei ar putea încuraja grupările extremiste din Moldova.

Există un potenţial de extindere a zonei de instabilitate din Ucraina spre hotarele Republicii Moldova. Anumite elemente şi grupuri sociale cu orientări extremiste, din Republica Moldova şi din afară, pot fi încurajate de instabilitatea din Ucraina”, potrivit Ministerul Apărării din Republica Moldova.

Noua strategie de apărare este un document aşteptat de Alianţa Nord Atlantică care a decis să susţină reforma armatei şi să deschidă un oficiu NATO la Chişinău. România şi Statele Unite sunt ţările nominalizatate ca fiind principalii parteneri în domeniul Apărării. Republica Moldova este un stat neutru. Semnatarii strategiei spun că apropierea faţă de NATO nu încalcă acest principiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri