Promisiunea lui Dodon pentru oamenii de afaceri ruși: cetățenie contra investiții

Data publicării:
dodon fb

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a promis oamenilor de afaceri din Federația Rusă că în cazul în care aceștia vor investi în economia moldovenească, vor putea solicita dobândirea cetățeniei moldovenești. Legea va intra în vigoare de la 1 iunie, ceea ce înseamnă că investitorii ruși vor putea obține un pașaport ce le-ar permite libera circulație în Uniunea Europeană, informează Agerpres.

dodon fb

„La începutul anului trecut, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege care permite investitorilor străini să dobândească cetățenia moldovenească. Această normă funcționează și în alte țări, dar prin ce ar putea fi ea atractivă pentru investitorii din Rusia? Odată cu investirea a unei sume în economia moldovenească... Guvernul va stabili această sumă săptămâna viitoare. Mi se pare că e vorba despre 100.000 sau 150.000 sau 200.000 de dolari. Vom vedea, hotărârea va fi luată săptămâna viitoare”, a declarat Dodon, citat de RIA Novosti.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, hotărârea va prezenta interes și din punctul de vedere al regimului fără vize cu UE de care se bucură cetățenii moldoveni.

„Vreau să le atrag atenția reprezentanților businessului rusesc că această posibilitate va apărea după 1 iunie. Proiectul hotărârii va fi adoptat săptămâna viitoare și — bun venit!”, a adăugat Igor Dodon, care efectuează o vizită oficială în Federația Rusă în perioada 16-18 martie, unde participă astăzi la un forum economic Rusia-Moldova.

În prima zi a vizitei, liderul de la Chișinău s-a întâlnit cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, care l-a felicitat cu ocazia victoriei în alegerile prezidențiale, potrivit Radio Chișinău.

Igor Dodon l-a informat pe Întâistătătorul Bisericii Ruse despre inițiativa sa privind înființarea Platformei civice pentru reconciliere națională, exprimându-și convingerea că Biserica Ortodoxă și credința ortodoxă vor deveni factori esențiali ce vor contribui la reîntregirea Republicii Moldova. Patriarhul Kirill a salutat această inițiativă, subliniind că în Moldova credința ortodoxă este baza unității naționale.

Igor Dodon și-a exprimat speranța că Patriarhul Kiril va vizita cât de curând Republica Moldova, unde — a subliniat el — este așteptat pe ambele maluri ale Nistrului.

Este a doua vizită la Moscova de când liderul de la Chişinău şi-a început mandatul, în decembrie anul trecut. El ar urma să se întâlnească și cu președintele Vladimir Putin. Deplasarea președintelui moldovean la Moscova are loc în condițiile în care Parlamentul şi Guvernul de la Chişinău au acuzat autoriţile ruse că abuzează şi hărţuiesc oficiali moldoveni. Aceștia au fost chiar îndemnaţi să nu mai meargă în Rusia, tocmai din această cauză. Igor Dodon nu era vizat, însă, de demersul legislativului şi executivului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri