Oficialii moldoveni nu mai merg în Rusia. Legătura cu dosarul celor 22 miliarde dolari

Data actualizării: Data publicării:
discutii chisinau facebook

Republica Moldova a transmis o notă către conducerea Rusiei, prin care semnalează o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale şi partidele Coaliţiei de Guvernare din Republica Moldova, relatează Deschide.md, precizând că oficialii de la Chişinău vor evita deplasările în Rusia până la soluţionarea problemei.

chisinau intrare in oras

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, şi premierul Pavel Filip au avut joi o întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin. La discuţii au fost prezenţi şi ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, precum şi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, transmite News.ro.

Tema discuţiei a constituit-o transmiterea unei note către conducerea politică a Federaţiei Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale şi partidele Coaliţiei de Guvernare din Republica Moldova.

În notă este descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriţi abuziv la intrarea în Federaţia Rusă, interogaţi, percheziţionaţi, trataţi în mod umilitor de către reprezentanţi ai serviciilor speciale ruse. ”Un asemenea comportament este atât inadecvat, cât şi nejustificat”, afirmă Parlamentul într-un comunicat.

De asemenea, în document este descris modul abuziv în care una dintre instituţiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internaţională mai mulţi politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputaţi, folosindu-se în acest scop de informaţii false sau inculpate. Solicitările lor abuzive au fost respinse din aceste motive, dar şi din considerente ce ţin de o încercare evidentă de hărţuire a oficialilor moldoveni, se arată în notă.

Au fost situaţii în care astfel de solicitări s-au transmis de 15 ori doar în cazul unei singure persoane, ceea ce subliniază caracterul de hărţuire politică, au adăugat oficialii moldoveni. 

După acest eşec, instituţiile respective din Federaţia Rusă au trecut la o nouă formă de abuz, încercarea de punere sub monitorizare internaţională a categoriei de persoane menţionate prin intermediul relaţiei bilaterale ale Federaţiei Ruse cu anumite ţări, în speranţa că acestea nu vor verifica minuţios informaţia, pentru a descoperi datele false care stau în spatele ei, scrie Deschide.md, citând comunicatul Parlamentului şi nota de protest. Ca urmare, autorităţile din Republica Moldova au început o comunicare cu aceste ţări, pentru a stopa acest nou abuz, adaugă portalul.

Dosarul spălării de bani

Toate aceste abuzuri, hărţuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federaţia Rusă şi punerea lor sub monitorizare internaţională, au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigaţiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniţi din Federaţia Rusă, scrie Deschide.md, preluat de News.ro.

Mai exact, abuzurile s-au intensificat odată cu solicitările transmise de anchetatorii moldoveni în Federaţia Rusă pentru a obţine informaţii privind provenienţa sumei de bani menţionată, se arată în comunicatul Parlamentului.

„Menţionăm că ancheta a relevat inclusiv legături între o parte din banii respectivi şi tentativa de corupere a unor deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova. Evidenţiem şi faptul că doar în ultimele luni, cel puţin 25 de oficiali moldoveni au fost opriţi şi trataţi abuziv la intrarea în Federaţia Rusă”, a mai anunţat Legislativul, citând nota de protest.

În nota transmisă este semnalat şi abuzul asupra ofiţerilor moldoveni din instituţiile care au în gestiune ancheta menţionată, aceştia fiind de asemenea vizaţi de abuzuri la intrarea în Federaţia Rusă. Doar în cazul unui angajat al Ministerului Afacerilor Interne au existat 35 de intervenţii abuzive asupra lui la intrarea sau la părăsirea unui aeroport din Moscova, precizează autorităţile de la Chişinău.

O altă sursă de îngrijorare exprimată este legată de lipsa totală de cooperare a instituţiilor de drept din Federaţia Rusă cu anchetatorii moldoveni în acest caz, precum şi refuzul de a răspunde la comisiile rogatorii transmise de procurorii moldoveni în ancheta privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari. Au fost încălcate în acest sens mai multe acorduri bilaterale, dar şi acorduri internaţionale la care Federaţia Rusă este parte, notează Parlamentul.

Atât în nota transmisă la Moscova, cât şi în discuţia cu Ambasadorul Farit Muhametşin, preşedintele Parlamentului şi premierul au menţionat că din datele analizate până acum reiese că natura problemei semnalate nu ar fi una politică, aceste abuzuri fiind iniţiate la indicaţia unuia dintre serviciile speciale ruse, ai cărui reprezentanţi conduc interogarea oficialilor moldoveni când ajung în Federaţia Rusă. În aceste condiţii, liderii de la Chişinău le cer autorităţilor politice ruse să clarifice situaţia abuzivă din perspectiva internă.

Ambasadorul rus, Farid Muhametşin a fost anunţat că, până la soluţionarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abţină de la deplasări în Federaţia Rusă.

Anterior, aceste abuzuri au fost semnalate autorităţilor Federaţiei Ruse prin mai multe demersuri şi de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, însă ele au rămas fără răspuns, au afirmat oficialii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri