Moldova, vizată de rușii care au acționat în Muntenegru

Data actualizării: Data publicării:
steag republica moldova

Ruşii care au acţionat în toamna anului 2016 în Muntenegru pentru a răsturna guvernul - planificând, inclusiv, asasinarea premierului Milo Djukanovic - au pus la cale diversiuni şi pe teritoriul Republicii Moldova, informează deschide.md.

steag republica moldova

Diversioniștii pregăteau destabilizarea situaţiei în Muntenegru, la fel cum au pregătit acțiuni subversive în Republica Moldova către 27 iunie 2014, când a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, adaugă sursa citată.

Printre diversioniști ar fi fost și doi cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Eduard Șirokov şi Vladimir Popov, daţi, la finele anului trecut, în căutare internaţională de către autorităţile din Muntenegru.

Potrivit autorităților muntenegrene, Șirokov şi Popov au făcut parte din celula GRU (Serviciului de Informaţii Militare al Federației Ruse) de la Belgrad care a pregătit complotul, antrenând în acest scop gruparea extremistă „Lupii sârbi”, condusă de naţionalistul Aleksandar Sindjelic. Procuratura din Muntenegru a demonstrat că Sindjelic îi cunoştea pe ofiţerii ruşi din estul Ucrainei, unde a luptat de partea separatiştilor pro-ruşi.

Obiectivul GRU şi al „lupilor sârbi” a fost să nu admită, după alegerile din octombrie 2016, instalare în Muntenegru a unei guvernări pro-occidentale, care opta pentru aderarea la NATO. În viziunea Kremlinului, acest fapt ar fi dus la slăbirea ofensivei Rusiei în Balcani şi, respectiv, la consolidarea platformelor anti-ruse.

Şi în Republica Moldova s-a încercat a fi puse în aplicare planuri asemănătoare. În 2014, pentru a compromite semnarea Acordului Republica Moldova - UE, Moscova a conceput diverse scenarii: de la instrumentarea unor acţiuni de nesupunere civică, în UTA Găgăuzia, până la coruperea deputaţilor din Parlamentul moldovean, care ar fi urmat, docili, să blocheze ratificarea Acordului.

În acea perioadă, în R. Moldova a venit Vladimir Popov, care a făcut naveta Chișinău – Tiraspol – Comrat. El a intrat în R. Moldova la 30 mai, ora 12:53, și a plecat de la Chișinău la 5 iunie, ora 12:08, pe calea aerului.

Pe 5 iunie, la Bălți a avut loc o reuniune secretă a mai multor persoane publice, care se opuneau semnării asocierii Republicii Moldova la UE.

Deschide.md a scris atunci că grupul diversioniștilor a elaborat un plan detaliat de destabilizare a situației, care urma să se materializeze printr-o rebeliune armată contra puterii și să culmineze cu proclamarea unei Federații Moldovenești cu patru subiecți: Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri