Transnistria: România sprijină formatul de negociere ''5 plus 2''

Data actualizării: Data publicării:
ciolos fb

Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi, la Chișinău, că România va continua să sprijine activ găsirea unor soluții la conflictul transnistrean și încurajează reluarea negocierilor în formatul ''5 plus 2”, potrivit Agerpres.

Dacian Ciolos gov 1
Foto - gov.ro

"Încurajăm reluarea discuțiilor în formatul '5 plus 2'. Aici cred că este important ca și Republica Moldova să își stabilească, Guvernul să își stabilească foarte clar obiectivele pe care le are și noi sperăm ca (...), într-un mod de abordare foarte pragmatic, să fie găsite soluții. (...) România continuă să rămână un sprijin activ în găsirea unor soluții pentru acest conflict. Cred că foarte multe lucruri depind și de modul pragmatic în care părțile vor aborda această discuție", a afirmat premierul Cioloș, într-o conferință de presă comună cu omologul său moldovean, Pavel Filip, la Chișinău, întrebat cum vede rezolvarea conflictului transnistrean.

Premierul moldovean, Pavel Filip, a catalogat ca fiind "o realizare" menținerea păcii în această regiune.

"Viziunea noastră este să găsim până la urmă o formulă, să acordăm un statut acestei regiuni prin care Republica Moldova să rămână un stat integru și această formulă (...) să fie una viabilă. Suntem recunoscători pe această cale Germaniei, care deține președinția OSCE în anul acesta și, poate, datorită și acestui fapt, am avansat și am avut mai multe întrevederi în diferite formate", a mai spus acesta.

Structura de negociere invocată de premierul Cioloș, ''5plus2”, asigură reprezentarea Chişinăului şi Tiraspolului, alături de Federația Rusă, Ucraina și OSCE, precum şi, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, ultimele două, ca observatori.

În ultimii doi, acest format de negociere fusese abandonat, el reunindu-se pentru prima dată în acest răstimp la începutul lunii iunie, la Berlin.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri