Anunţ de la Chişinău: Traian Băsescu va candida la alegeri în R. Moldova

Data actualizării: Data publicării:
traian basescu saluta la revedere foto facebook elena udrea 21 08 2015

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, va candida la alegerile parlamentare din Republica Moldova, susţine fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, citat de TVC21 şi Deschide.md. Băsescu trebuie însă să îşi redobândească cetăţenia moldovenească. 

Anatol Şalaru este şi preşedintele executiv al Partidului Unităţii Naţionale (PUN), iar potrivit acestuia Traian Băsescu se va implica activ în campania electorală a PUN, în cadrul căruia a fost ales președinte de onoare. 

„Dacă Băsescu va avea cetățenia, el va candida pentru funcția de deputat și va fi ales președinte al partidului. Vom face campanie cu el”, a declarat Șalaru, preluat de Deschide.md. Anatol Şalaru adaugă însă că, în prezent, Igor Dodon tărăgănează intenționat procesul de judecată, în care se încearcă abrogarea decretului de anulare a cetățeniei moldovenești a lui Traian Băsescu, astfel încât decizia să fie luată după alegerile parlamentare din 2018.

La începutul lunii ianuarie, Traian Băsescu s-a întâlnit, la Bucureşti, Anatol Şalaru, cu care a discutat despre "necesitatea construirii unei noi structuri politice" la Chişinău. Şi atunci, anunţul a fost făcut tot de către Şalaru.

Context

La începutul anului, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a retras cetățenia moldovenească fostului șef de stat al României, Traian Băsescu. În decretul semnat de Dodon nu apare și numele soției fostului preşedinte, Maria Băsescu.

Ulterior, deputatul liberal-democrat din Republica Moldova, Grigore Cobzac, a contestat la Curtea Constituţională de la Chişinău decizia preşedintelui Igor Dodon.

Scandalul privind cetăţenia lui Băsescu a luat însă apmploare, Dodon anunţând că va cere revocarea ambasadorului moldovean la București, Mihai Gribincea, după ce acesta a declarat, la Digi24, că sunt experți care consideră că decretul de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu ar putea fi declarat neconstituţional.

În replică, oficiali ai guvernului de la Chișinău au arătat că au primit propunerea președintelui Igor Dodon, de revocare a ambasadorului acestei țări în România, dar că nu îi vor da curs.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri