Vinul, declarat produs alimentar în Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
vin pahare

Vinul a fost declarat produs alimentar, iar piaţa de comerţ a acestuia va fi liberalizată, fiind permisă şi publicitatea produselor vitivinicole. Parlamentarii au votat în primă lectură o iniţiativă a deputatului neafiliat Ion Balan, transmite presa de peste Prut.

vin pahare

Autorul proiectului a spus că în ultimii ani populaţia Republicii Moldova consumă mai mult alcool tare, cu concentraţia de peste 40 de grade.

Anual se consumă peste 150 de milioane de litri de bere, peste 70 de milioane de litri de băuturi cu concentraţie mare de alcool, iar vin se consumă doar 15 milioane de litri. Potrivit deputatului, în majoritatea cazurilor nu este clar din ce materie primă se produc băuturile alcoolice tari.

„Ne facem a nu vedea că majoritatea acestor băuturi sunt făcute din spirt amestecat cu apă, adus prin contrabandă, iar băuturile tari ajung mai ieftine ca vinul şi, astfel, dăunăm sănătăţii cetăţenilor. A venit timpul să educăm populaţia în ceea ce ţine de consumul vinurilor naturale din struguri. Aceasta va aduce beneficii pentru sănătatea cetăţenilor, dar şi va impulsiona afacerile autohtone”, a spus parlamentarul Ion Balan.

Membrii Comisiei drepturile omului au criticat acest proiect de lege spunând că, de fapt, liberalizează piaţa de alcool şi va majora şi mai mult volumul de alcool consumat pe cap de locuitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri