„Nave-fantomă” din Coreea de Nord, eșuate pe coasta Japoniei. La bord au fost descoperite 10 cadavre

Data publicării:
nava coreea
O ambarcațiune nord-coreeană descoperită în 2012

Rămăşiţe din zece cadavre au fost descoperite de către autoritățile nipone pe coasta de nord-vest a Japoniei, dinspre Coreea de Nord, în interiorul sau în apropierea unor ambarcaţiuni care au naufragiat, au declarat luni poliţia şi Paza de Coastă japoneze pentru AFP, citată de News.ro.

nava coreea
O ambarcațiune nord-coreeană descoperită în 2012

Rămăşiţe din două cadavre au fost descoperite în weekend pe plajele unei insule, la nivelul oraşului Niigata, în apropiere de resturi ale unei ambarcaţiuni de lemn părând să provină din Coreea de Nord, potrivit unui ofiţer din poliţia locală, contactat de AFP.

Corpurile, în stare de descompunere avansată, nu au putut să fie identificate, însă mai multe indicii sugerează că este vorba despre pescari din Coreea de Nord - pachete de ţăgări din această ţară au fost găsite în apropierea unuia dintre cadavre, iar inscripţii în coreeană erau vizibile pe veste de salvare şi pe prova epavei, a precizat ofiţerul de poliţie.

Mai la nord, în prefectura Akita, Paza de Coastă japoneză a descoperit luni alte opt cadavre descompuse, în interiorul unei ambarcaţiuni de lemn avariate, care a fost reperată în larg încă de vineri, dar care nu a putut să fie acostată din cauza mării dezlănţuite.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt, intervievate de AFP, Paza de Coastă nu a găsit vreun obiect, nici în ambarcaţiune şi nici pe mal, care să permită să se spună cu certitudine că este vorba despre marinari-pescari nord-coreeni. Zeci de ambarcaţiuni de pescuit nord-coreene naufragiate eşuează anual pe coastele de nord-vest ale Japoniei, iar uneori ocupanţii lor sunt găsiţi în viaţă.

Opt marinari care s-au declarat nord-coreeni au fost găsiţi vineri teferi la Yurihonjo, în sudul prefecturii Akita. Ei au spus că au intrat în derivă din cauza unor probleme mecanice la vapor.

Potrivit unor experţi, pescarii nord-coreeni sunt îndemnaţi de regimul de la Phenian să se aventureze departe pe Marea Japoniei, mărginită de arhipelagul nipon, peninsula coreeană şi Extremul Orient rus, după capturi mari

Ei se expun, astfel, unor riscuri mari, pentru că ambarcaţiunile lor sunt în general vechi şi subechipate. Naufragiaţii nord-coreeni recuperaţi în Japonia cer adesea să se întoarcă acasă, iar unii aleg să se refugieze în Coreea de Sud.

Tensiunile din regiune au fost reaprinse de câteva luni, după ce Phenianul a procedat la al şaselea test nuclear şi la mai multe teste de rachete, dintre care două au survolat Japonia.

Coreea de Nord ar putea efectua noi teste ale rachetelor balistice

Japonia a detectat semnale radio care indică faptul că regimul de la Phenian ar pregăti noi teste ale rachetelor balistice. Coreea de Nord a efectuat săptămânal teste nucleare și ale rachetelor intercontinentale, din aprilie până în septembrie, când s-a oprit. Informațiile publicate de televiziunile japoneze anunțau, la începutul lunii octombrie, că surparea unui tunel la centrul de testare nucleară s-ar fi surpat și că cel puțin 200 de muncitori nord-coreeni ar fi fost uciși.

Ultima rachetă lansată de Coreea de Nord în septembrie a survolat insula japoneză Hokkaido și s-a prăbușit în mare. Imaginile surprinse de satelit în Coreea de Nord nu arată nicio activitate care să indice pregătirea unui nou test, iar semnalele radio detectate nu sunt neobișnuite, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters.

„Nu avem suficiente informații pentru a stabili dacă o rachetă va fi lansată în curând”, a declarat oficialul japonez. Cu toate acestea, guvernul nipon este în stare de alertă și se pregătește pentru posibilitatea unui nou test al guvernului de la Phenian.

Semnalele radio detectate ar putea fi legate de antrenamentele militare de iarnă ale trupelor nord-coreene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri