New York Times publică primele imagini cu resturile bombei detonate la Manchester

Data publicării:
bomba Manchester

New York Times a publicat imaginile cu resturile bombei improvizate care a ucis 22 de persoane la Manchester și a rănit alte 119. Fotografiile de la locul faptei au fost "scurse" în presă de către oficiali americani, la scurt timp după ce autoritățile britanice au criticat SUA pentru oferirea de astfel de informații confidențiale jurnaliștilor.

Fotografiile apărute în publicația americană arată câteva resturi ale dispozitivului explozibil umplut cu șuruburi și cuie, detonatorul și o parte din rucsacul în care s-a aflat bomba. Investigatorii au descoperit, din analizarea dovezilor, că Salman Abedi a ținut detonatorul în mâna stângă.

Bomba conținea și o carcasă ușoară din metal, o baterie de 12 volți, precum și un circuit care putea fi folosit pentru a detona explozibilul de la distanță, în cazul în care Abedi s-ar fi răzgândit în ultima clipă.

De asemenea, echipa de investigație a ajuns la concluzia că atacul ar fi făcut mai multe victime, însă trupul lui Abedi a fost un "scut" pentru cei care se aflau în fața lui, la momentul detonării. Faptul că bomba era echipată și cu ceea ce pare a fi un detonator de la distanță sugerează că Abedi nu a acționat singur, iar explozibilul a fost construit de către un expert.

Aceste dovezi explică de ce anchetatorii sunt convinși că Abedi făcea parte dintr-o rețea teroristă. Potrivit The Daily Telegraph, Abedi a locuit o vreme în apropiere de Abd al-Baset Azzouz, unul dintre cei mai periculoși teroriști din lume, care pusese bazele unei tabere de antrenament în Libia și este cunoscut drept un expert în construirea bombelor improvizate.

Azzouz, în vârstă de 50 de ani, a fost arestat în Marea Britanie în 2006, de către poliția antitero, însă a fost eliberat ulterior pe cauțiune. El a părăsit Regatul Unit în 2009 și a călătorit în Pakistan și Afganistan, unde a devenit un locotenent al lui Ayman al-Zawahiri, succesorul lui Bin Laden la conducerea Al Qaida.

Anchetatorii încearcă acum să stabilească dacă Azzouz a avut vreo legătură cu Abedi și dacă este posibil ca bomba detonată la Manchester Arena să fi fost creată de acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri