O mumie a provocat un scandal politic. „Toată lumea îl știe pe Lenin”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: RFE/RL
Foto: RFE/RL

În ajunul alegerilor prezidențiale de săptămâna trecută din Kârgâzstan, o mumie antică, care a stat expusă timp de șase decenii în Muzeul Național de Istorie din Bișkek, a fost îngropată în secret. La câteva zile distanță, a debutat un scandal instituțional legat de acest subiect.

3D9F21E6-6D1C-408F-AC9F-4F4B61FF4EBB_w1023_r1_s
Foto: RFE/RL

Autoritățile kârgâze au hotărât să se descotorosească de rămășițele mumiei, despre care oamenii de știință spun că ar fi mai vechi de 2000 de ani, îngropându-le într-un sat, după ce Ministerul Culturii din Kârgâzstan a spus că mumia nu reprezintă nicio valoare istorică și că ar fi, de fapt, doar un „cadavru”.

Potrivit RFE/RL, ministrul kârgâz Tugolbai Kazakov a declarat că, din moment ce mumia nu este a unui faraon sau a unei regine, nu vede niciun rost în a mai fi ținută în regim muzeal.

Mumia a fost depozitată într-o cutie de lemn și înhumată în satul Kara-Bulak, unde fusese descoperită în 1956.

Debarasarea de mumie a provocat indignare în rândul comunității științifice din Kârgâzstan. Un grup de cercetători îl acuză pe ministrul Kazakov de vandalism și amenință că îl vor acționa în instanță în cazul în care mumia nu va fi exhumată și returnată Muzeului de Istorie.

Înmormântarea mumiei ar fi avut loc pe 14 octombrie. Oamenii de știință avertizează că mumia s-ar putea dezintegra rapid dacă nu va fi dusă înapoi în cameră ermetică.

Arheologul kârgâz Oroz Soltobaev a catalogat decizia ministerială ca fiind o „înjunghiere pe la spate a științei”.  

Pe firul scandalului a intrat și președintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev, care consideră drept o eroare îngroparea mumiei, dar precizează, însă, că nu ar trebui dezgropată.

Dar ministrul Culturii, Tugolbai Kazakov, spune că nu va da înapoi în privința deciziei pe care a luat-o, „chiar dacă mă vor împușca”.

„Ce știm noi despre mumia asta, dacă vom decide să o punem la muzeu? Toată lumea îl știe pe Lenin. Ce trebuie să le spunem vizitatorilor despre această mumie?”, a declarat Kazakov.

„Nu e vorba de mumie. Asta este o luptă pentru funcția mea”, a mai afirmat ministrul.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri