O țară balcanică va deveni al 29-lea membru NATO. SUA dă undă verde

Data actualizării: Data publicării:
nato3

Senatul american a dat marți undă verde aderării Muntenegrului la NATO, ca al 29-lea stat, o lărgire a alianței militare în Balcani susținută de Donald Trump, dar considerată drept o provocare de către Rusia, transmite Agerpres.

nato3

Senatorii au fost aproape unanimi, cu 97 de voturi pentru, față de două contra, ceea ce îl autorizează pe președintele american să ratifice adeziunea. Statele Unite vor deveni astfel a 26-a țară, din cele 28 membre ale alianței atlantice, lipsind doar Olanda, unde procedura de ratificare este aproape terminată, conform NATO, și Spania.

Pentru parlamentarii americani, de la stânga la dreapta, votul a fost dublat de un mesaj către Rusia lui Vladimir Putin. Mai mulți au amintit că opozanți ai aderării la NATO, printre care doi ruși, au fost acuzați de autoritățile muntenegrene de a fi plănuit o lovitură de stat în octombrie anul trecut.

Sunt foarte fericită că campania rusă de dezinformare și care viza descurajarea muntenegrenilor de a se alătura NATO, a eșuat”, și-a exprimat satisfacția republicana Susan Collins.

Aderarea „trimite un mesaj de fermitate și de determinare față de Rusia, în timp ce aceasta își invadează vecinii și încearcă să destabilizeze ordinea internațională”, a spus democratul Ben Cardin.

Administrația Trump susține procesul.

Este puternic în interesul Statelor Unite ca aderarea Muntenegrului la NATO să fie ratificată”, a subliniat săptămâna trecută secretarul de stat american, Rex Tillerson, într-o scrisoare adresată liderilor grupurilor politice din Senat.

Mică țară din vestul Balcanilor, de 620.000 de locuitori, speră să poată participa ca membru drepturi depline la viitorul summit al NATO, organizat pe 25 mai la Bruxelles.

Participarea Muntenegrului la summitul NATO din luna mai ca membru cu drepturi depline, nu ca observator, va trimite un semnal puternic de unitate transatlantică și că nicio terță țară nu are drept de veto asupra deciziilor NATO”, a declarat Tillerson, în scrisoarea sa.

Republicanii Rand Paul și Mike Lee s-au opus.

Majoritatea americanilor nu știu unde se află Muntenegrul pe hartă. Sunteți dispuși să vă trimiteți copii să lupte acolo?”, a întrebat în cadrul dezbaterilor Rand Paul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri