Obuzierul, „prietenul de taină” al meteorologilor din Rusia. La ce este folosit

Data actualizării: Data publicării:
91681h8d0ft27

Premierul rus Dmitri Medvedev a cerut Ministerului Apărării să ofere meteorologilor 68 de obuziere pentru a ține piept avalanșelor care s-ar putea declanșa în această iarnă în nordul Rusiei.

Potrivit unui decret semnat recent de șeful Executivului de la Moscova, agenția națională de meteorologie și hidrogolie, Rosgidromet, va primi muniții de calibru mare și obuziere D-30, precum și echipamente pentru operarea în deplină siguranță a armelor.

Este vizat în special teritoriul nordic al Rusiei, un imperiu de zăpadă și gheață unde avalanșele sunt o problemă sezonieră constantă, relatează agenția Ria Novosti.

Pentru a contracara avalanșele în zonele montane, de multe ori autoritățile ruse folosesc muniție de război ca să curețe piscurile de potențialele acumulări periculoase de zăpadă.

Însă, adesea, asemenea operațiuni se pot dovedi la fel de primejdioase ca aluencările masive provocate de natură.

Anul trecut, o avalanșă provocată de Rosgidromet a dus la moartea unei persoane în orașul Kirovsk și la un decor apocaliptic plin de clădiri afectate, mașini răsturnate și copaci smulși din rădăcini.

Una dintre cele mai tragice avalanșe din Rusia a avut loc în septembrie 2002, în Caucaz. Mai mult de 100 de persoane și-au pierdut atunci viața sub tonele de zăpadă, nămol și resturi de roci în satul Karmadon din Oseția de Nord.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri