Cum trăiește elita din Coreea de Nord. Pizza, plimbări cu poneiul, mașini străine și acces în baruri

Data actualizării: Data publicării:
S. Korea Inaugurates New President Hours After Pyongyang Test-Fires Missile
SEOUL, SOUTH KOREA - FEBRUARY 25: South Korean dancers perform during Roh Moo-hyun's inauguration ceremony at the National Assembly February 25, 2003 in Seoul, South Korea. Roh Moo-hyun was sworn in as South Korea's president amid a deepening crisis over North Korea's suspected nuclear ambitions and just hours after Pyongyang test-fired a missile out to sea, accusing the U.S. of spy flights. (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)

În Coreea de Nord, unde 40% din populație, adică aproximativ 24 de milioane de oameni, trăiește în sărăcie, câștigând între 2 și 3 dolari pe lună, există o mână de oficiali guvernamentali și afaceriști care par să trăiască într-o lume cu totul diferită.

S. Korea Inaugurates New President Hours After Pyongyang Test-Fires Missile
FOTO: Guliver/Getty Images

Traiul la limita subzistenței a făcut ca speranța de viață printre nord-coreeni să scadă cu cinci ani din 1980 până astăzi. Criza de alimente care a lovit țara în anii '90 a fost depășită atunci cu ajutorul organizațiilor internaționale, însă din 2009, ruperea țării de structurile mondiale a echivalat cu o scădere drastică a ajutoarelor primite. Astfel, un studiu al Națiunilor Unite a arătat că în 84% din gospodăriile nord-coreene, consumul de alimente este la limita foametei, iar o treime dintre copii sunt subnutriți, cu o rată a mortalității infantile de 33%.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Însă pentru puținii care fac parte din elita țării, lucrurile stau cu totul diferit. Oficialii și rudele lor par să trăiască într-o lume complet diferită, mai ales de când Kim Jong-un a ajuns la putere, în urmă cu cinci ani. Pentru ei, există cafenele, baruri, terenuri de tenis, săli de fitness, supermarketuri, săli de bowling și chiar un parc acvatic de distracție. Toate sunt situate în apropierea unui bulevard exclusivist din Phenian, singurul care rămâne luminat și pe timpul nopții. Aici, la parterul blocurilor se găsesc magazine de electrocasnice, o sală de cinema și o pizzerie, unde o pozza costă 8 dolari, iar o porție de paste este la jumătate de preț, scrie The New York Times.

Din populația de 3 milioane a Phenianului, se estimează că doar 15% dintre locuitori fac parte din clasa privilegiată. Sunt oficiali ai guvernului, dar și antreprenori care și-au deschis afaceri în capitală. Supranumiți "donju", în traducere - "stăpâni ai banilor", aceștia sunt implicați direct în corupția din Coreea de Nord, unde după cum notează Vice.com, "nu poți face nimic fără să mituiești autoritățile, indiferent că mita este în bani sau produse".

WFP Announces Slump In Donations Will Force Halt In Food Distributions In North Korea
FOTO: Guliver/Getty Images

Deși Coreea de Nord nu importă bunuri de lux, printre elitele țării nu este o raritate să conducă mașini străine, să se îmbrace de la branduri renumite, să își cumpere televizoare LCD sau să aibă mai multe telefoane mobile. Asta în condițiile în care, dintr-o populație de 24 de milioane, există doar 2,4 milioane de utilizatori de telefoane mobile.

Între timp, sancțiunile impuse Coreei de Nord și izolarea țării de restul lumii, prin amenințările constante ale testelor nucleare, ura față de țările capitaliste și discurile agresive ale lui Kim Jong-un au avut repercusiuni directe mai ales asupra locuitorilor săraci ai țării. Într-o țară în care în fiecare seară se dă stingerea, pentru a conserva puțina energie electrică, cei mai puțin norocoși adorm în locuințe în care temperatura nu depășește pragul de îngheț pe timpul iernii, iar pentru ei, situația nu pare că se va îmbunătăți prea curând.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri