Plecarea muncitorilor europeni din Marea Britanie scumpește alimentele

Data publicării:
british strawberries
Din articol

Marea Britanie va avea prețuri mai mari la produsele alimentare fără accesul pe piața muncii al muncitorilor din Uniunea Europeană, bine instruiți și eficienți, avertizează 30 de asociații din industria producătoare de alimente și băuturi din această țară, într-o scrisoare publicată de Guardian în ediția de vineri.

british strawberries

Asociațiile citate arată că muncitorii din industria alimentară din Marea Britanie proveniți din Uniunea Europeană joacă un rol important în lanțul de producție al acestui segment economic, iar în perspectiva Brexit au început deja să plece. Semnatarii scrisorii cer Guvernului de la Londra să le ofere garanții ferme menite să le asigure muncitorilor dreptul de a rămâne în Marea Britanie.

 

În Marea Britanie sunt angajați patru milioane de lucrători în industria producătoare de alimente și băuturi, de la strângerea recoltelor, la producția propriu-zisă și vânzarea produselor. Numai în industria alimentară peste o treime din muncitori provin din Uniunea Europeană, iar munca lor joacă un rol semnificativ în obținerea unor produse de înaltă calitate la prețuri pe care și le permit majoritatea britanicilor, se arată în scrisoare.

whiskey in britain

Societățile comerciale care semnează scrisoarea avertizează că securitatea acestui sector economic pusă în dificultate în condițiile în care o mare parte a europenilor angajați până acum se pregătesc să plece din cauza Brexit-ului și a deprecierii lirei sterline, iar o parte importantă a părăsit deja Marea Britanie.

În condițiile în care se discută despre o perioadă de tranziție până când Marea Britanie nu mai este parte a Uniunii, se mai arată în scrisoare, ar trebui realizate scheme și facilități de care să beneficieze această industrie și lucrătorii ei, așa cum au beneficiat sectorul auto și cel financiar. Altminteri, continuă documentul, Britania se va confrunta cu o ofertă alimentară mai săracă și care va costa mai mult.

 

Între semnatarii scrisorii se numără asociații ale producătorilor de produse alimentare, băuturi, cereale, federația producătorilor de bere și a proprietarilor de pub-uri. Între aceștia, s-a aflat și președinta companiei Nestle, Fiona Kendrick, care a spus că prin Brexit se pierde o mână de lucru pricepută, care nu se întâlnește la tot pasul în Marea Britanie. Adesea, companiile trebuie să caute ingineri de industrie alimentară sau alte meserii în care este nevoie de specializare înaltă pe care universitățile britanice nu o oferă, se afirmă în documentul citat.

Pe de altă parte, fermele englezești, ca și producătorii horticoli se declară în cod roșu, pentru că au început să-și piardă deja lucrătorii veniți în marea majoritate din Europa, care sunt efricienți, flexibili și mai ales calificați. BBC o citează pe Minnette Batters, președinte executiv al Uniunii Naționale a Fermierilor, care a avertizat asupra culturilor viitoare, care riscă să rămână pe câmpuri, nerecoltate. Acum, în Anglia se găsesc căpșune proaspete, autohtone, din martie până în noiembrie, care sunt culese de angajați în mare parte în virtutea regulilor UE de circulație pe piața muncii, a spus Batters.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri