Premierul japonez a dizolvat camera inferioară a Parlamentului, convocând alegeri anticipate

Data publicării:
Shinzo Abe premier japonez wiki

Premierul japonez Shinzo Abe a dizolvat camera inferioară a Parlamentului şi a convocat alegeri anticipate luna viitoare, relatează Bloomberg.

Preşedintele Legislativului, Tadamori Oshima, a citit joi ordinul de dizolvare, semnat de Abe. Alegerile vor avea loc pe 22 octombrie.

Dizolvarea Parlamentului vine cu un an înainte ca mandatul aleşilor să expire.

Nivelul susţinerii premierului nipon a crescut în contextul tensiunilor puternice cu Coreea de Nord, care a împins în plan secund acuzaţii de nepotism. Unii analişti consideră aceste alegeri anticipate drept un mijloc prin care Abe urmăreşte să-şi consolideze susţinerea, exploatând slăbiciunile opoziţiei.

Susţinerea lui Abe a fost dur afectată, în ultimele luni, de o serie de scandaluri şi de politici nepopulare. În iulie nivelul popularităţii sale a scăzut la 30%, dar a depăşit 50% în septembrie.

El respinge acuzaţiile de nepotism, iar luni a subliniat că dizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului nu reprezintă o încercare de a evita aceste acuzaţii.

Premierul nipon încearcă să impună modificării foarte nepopulare în politica pacifistă a ţării de după al Doilea Război Mondial, îndemnând la recunoaşterea oficială a armatei prin Constituţie.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri