"O să fiu terorist". Ce le-a spus al treilea atacator de la Londra polițiștilor care l-au arestat în Italia

Data actualizării: Data publicării:
youssef zaghba

Youssef Zaghba este al treilea autor al atacurilor de sâmbătă seara din Londra, a anunțat în exclusivitate Corriere della sera.

Youssef Zaghba s-ar fi născut în 1995, în orașul Fez, și este fiul unui marocan și al unei italience din Bologna. El a fost prins de autoritățile italiene în 2016 pe aeroportul din Bologna, în timp ce voia să se îmbarce într-un zbor spre Turcia, de unde urma să ajungă apoi în Siria, notează publicația italiană.

Serviciile italiene de inteligență au trimis rapoarte despre activitatea suspectului atât autorităților marocane, cât și celor britanice. Părinții lui Zaghba au trăit o vreme în Maroc, însă când cei doi s-au separat, mama lui s-a întors în Italia, în Bologna, orașul ei natal.

Youssef Zaghba venea ocazional în Italia să își viziteze mama, iar în martie 2016 a fost acuzat de "terorism internațional", după ce a încercat să fugă în Siria. El a fost achitat ulterior, însă a rămas pe lista persoanelor de interes. 

Zaghba s-a mutat apoi în Marea Britanie, în Londra, unde a obținut un job sezonier la un restaurant și a continuat să își viziteze mama în Italia.

"O să fiu terorist" 

"O să fiu terorist", le-a spus el carabinierilor, potrivit The Guardian. Autoritățile l-au pus sub investigație și pe lista europeană a potențialilor jihadiști, însă la scurt timp l-au eliberat din lipsă de probe suficiente.

În momentul în care Zaghba a ajuns în Londra, el nu a intrat sub atenția serviciului MI5, așa cum ar fi fost normal. Doar unul dintre atacatori, Rachid Redouane, nu avea nicio legătură cunoscută cu extremismul.

Pe 15 martie 2016, Zaghba a fost oprit pe aeroportul Marconi din Bologna. Polițiștii de frontieră au devenit suspicioși deoarece Zaghba nu avea la el bani sau bagaje. Bărbatul avea asupra sa un rucsac și un bilet doar dus spre Istanbul. Autoritățile i-au reținut pașaportul și telefonul mobil, în care au descoperit imagini și clipuri cu conținut religios, însă nimic care să indice o radicalizare islamistă a bărbatului. 

Mama tânărului, care locuieşte în continuare la Bologna, a explicat poliţiei că acesta i-a spus că vrea să meargă la Roma şi că i-a cerut bani de bilet, dar nu a spus niciodată nimic de o plecare în Turcia.

Informaţia legată de identitatea teroristului nu a fost confirmată oficial de autorităţi.

Luni, poliţia britanică a anunţat că aşteaptă o confirmare internaţională înainte de a divulga identitatea celui de al treilea terorist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri