Preşedintele bulgar se teme de reîmpărțirea sferelor de influență între SUA și Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Bulgarian President Rossen Plevneliev Visits Beijing
BEIJING, CHINA - JANUARY 14: (CHINA OUT) Bulgarian President Rossen Plevneliev delivers a speech during the Bulgaria-China Business Forum on January 14, 2014 in Beijing, China. Rossen Plevneliev is on a four-day official state visit to China. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)

„Dacă Donald Trump va încheia o înțelegere separată cu Rusia pentru o împărțire a sferelor de influență, acest lucru va fi dezastruos pentru Bulgaria”, a declarat președintele bulgar în exercițiu, Rosen Plevneliev, potrivit Agerpres.

Bulgarian President Rossen Plevneliev Visits Beijing
Rosen Plevneliev / FOTO: Gulliver / Getty Images

Șeful statului bulgar a făcut o paralelă cu Congresul de la Berlin din anul 1878 și cu înțelegerea încheiată înaintea acelei reuniuni între Rusia și Austro-Ungaria, prin care acestea și-au împărțit sferele de influență în Balcani.

„Nu sunt împotriva dezghețării relațiilor, m-aș bucura dacă Rusia și SUA ar avea relații constructive și principiale bazate pe principiile pe care dorim să le vedem în secolul XXI: domnia legii, nu domnia forței și a intereselor”, a menționat președintele bulgar, aflat la finalul mandatului.

„Există țări, inclusiv Bulgaria și statele membre ale UE, care cred în domnia legii. Dar alte țări, inclusiv Rusia, se bazează pe forță. Părți ale Ucrainei au fost ocupate și anexate. Acest lucru li s-ar putea întâmpla și altor țări și nu trebuie să-l permitem”, a indicat președintele Plevneliev, care va fi înlocuit peste zece zile de câștigătorul alegerilor din luna noiembrie, generalul Rumen Radev, fostul comandant al forțelor aeriene bulgare.

În timpul campaniei electorale, acesta din urmă s-a arătat îngăduitor față de acțiunea Rusiei de anexare a Crimeii și a susținut relaxarea sancțiunilor occidentale impuse Moscovei.

În interviul acordat joi, Rosen Plevneliev s-a declarat mândru că este „primul președinte bulgar care își exprimă categoric dezaprobarea față de politica Rusiei”. „Dorim să vedem dialog și prietenie cu Rusia. Iubesc Rusia, dar nu sunt de acord cu politica președintelui Putin de împărțire a sferelor de influență care ne aduce înapoi în secolul XIX. Mă opun categoric acestei politici pentru că ea încalcă dreptul internațional și are consecințe teribile pentru toți în Europa, inclusiv pentru Bulgaria”, a completat el.

Prin urmare, președintele bulgar încă în funcție i-a adresat un apel succesorului său să condamne ocuparea ilegală a Crimeii. „În Ucraina suntem martorii unei agresiuni armate și noul președinte (al Bulgariei) va trebui să spună dacă este de acord cu aceasta. Dacă generalul Radev este convins de poziția sa pro-NATO și de orientarea europeană a Bulgariei, vom vedea foarte repede din acțiunile sale”, a apreciat Rosen Plevneliev.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri