„Prima doamnă a Cataloniei” este o româncă, supranumită de presa spaniolă „Regina Independenței”

Data publicării:
marcela topor

Liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, este căsătorit cu o româncă: Marcela Topor. Ea ar putea deveni prima doamnă a Cataloniei, iar presa spaniolă o numește deja „Regina Independenței”. O prezență discretă, Marcela Topor nu a acordat decât un singur interviu și, deși susține independența Cataloniei, a fost extrem de rezervată în afirmațiile pe care le-a făcut până acum.

Marcela Topor, jurnalistă și mama celor doi copii ai lui Puigdemont, a declarat că visează la o „Catalonie liberă”, însă a preferat să stea departe de lumina reflectoarelor, când a venit vorba despre controversele legate de separarea Cataloniei de Spania, scriu El Razon și La Vanguardia.

După ce soțul ei a declarat că este pregătit să meargă la închisoare pentru ideile pe care le susține, Marcela Topor a afirmat, în unicul interviu acordat, că exclude o astfel de variantă: „Nu mă gândesc la asta. Prefer să văd jumătatea plină a paharului. Suntem pregătiți pentru orice. Mă voi adapta oricărei situații, așa cum am făcut-o și până acum, și voi respecta deciziile lui Carles”.

Întrebată dacă este de părere că Spania și Catalonia sunt două entități diferite, Marcela Topor a răspuns: „Acest lucru îmi este clar de multă vreme. Am mers cu Carles la Paris, iar într-o galerie din Montmartre ne-au întrebat de unde suntem. Când Carles le-a spus că suntem din apropiere de Barcelona, ei au început să vorbească despre Spania. Apoi el le-a explicat că Spania nu este același lucru cu Catalonia, că se vorbește o altă limbă, catalana. Oricine se interesează despre ce înseamnă Catalonia își dă seama că este o entitate cu o personalitate proprie, diferită de Spania”, scrie ediția spaniolă a revistei Vanity Fair.

Embed from Getty Images

Marcela Topor este în prezent jurnalistă la versiunea digitală în limba engleză a ziarului „Catalan Connections”.

„Topor, deși se află în lumina reflectoarelor datorită profesiei sale, nu are o rețea socială extinsă și nici nu își însoțește soțul în deplasările oficiale, nici nu dă declarații. Ea a preferat să se țină departe de cercul de putere al soțului ei”, mai notează La Razon.

Carles Puigdemont și Marcela Topor s-au cunoscut la un festival de teatru amator din Girona, în 1998, și s-au căsătorit în Iași, la o biserică ortodoxă. Împreună au două fetițe în vârstă de 7 și 9 ani.

Marcela Topor realizează și un program săptămânal difuzat pe siteul ziarului unde lucrează, program intitulat Catalan Connections unde intervievează străini care trăiesc în Catalonia. Carles Puigdemont vorbește destul de bine și limba română și a vizitat România de mai multe ori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri