Prima reuniune cu noul șef al Pentagonului | NATO își întărește prezența în România

Data publicării:
nato3

NATO va continua să-și întărească prezența în România, în special în zona Mării Negre. Este declarația făcută de secretarul general NATO în ajunul reuniunii miniștrilor ţărilor NATO ce se desfăşoară zilele acestea la Bruxelles. Decizia va fi luată oficial joi de miniștrii apărării din alianță. Miercuri, la NATO este așteptat pentru prima dată noul șef al Pentagonului din administraţia Trump.

Noul şef al Pentagonului, James Mattis, vine pentru prima dată la NATO.

Să ascultăm, să învăţăm, să ajutăm şi să conducem. Acesta este genul de mesaj. Să ascultăm întâi, să învăţăm cu ce se confruntă alţii, să-i ajutăm, deoarece ne-au fost aliaţi, au fost alături de noi după ce a fost atacat New York-ul, dar şi cu zeci de înainte şi după, mulţi dintre ei au pierdut băieţi, tineri şi femei în lupte cu inamicul ce a atacat America. Apoi să conducem, America are un rol de conducere, fiecare naţiune are un rol, rolul fiecăreia e diferit şi unic pentru acea naţiune”, a declarat James Mattis.

Într-o discuție în format restrâns cu jurnaliștii din Europa, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, s-a declarat optimist în privința viitorului relației cu partenerii americani.

Sunt încrezător că Statele Unite își vor menține angajamentele privind NATO și securitatea Europei. Este un mesaj transmis mai multor lideri europeni ai NATO, dar și mie, în mai multe discuții telefonice”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Alianţa va discuta pe larg una dintre solicitările lui Donald Trump: o implicare mai mare a NATO în lupta contra terorismului.

Miniștrii apărării din NATO vor avea pe agendă și viitorul relației dintre alianță și Uniunea Europeană. Șeful NATO a explicat efectele plecării Marii Britanii din UE.

18 la sută din bugetul NATO o să fie din afara Uniunii Europene. Trei dintre cele patru batalioane din est vor fi conduse de țări din afara Uniunii Europene, America, Marea Britanie și Canada. După Brexit o să fie și mai clar că nu poți....Securitatea europeană se bazează pe NATO și pe relația transatlantică”, a explicat secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a vorbit și despre scutul antirachetă de la Deveselu, în contextul în care Moscova a calificat România drept o amenințare, întrucât găzduieşte acest proiect.

„Locația din sud, aproape de granița Rusiei. Fizica face imposibil ca rachetele nucleare intercontinentale să fie interceptate. Nu subminează apărarea nucleară a Rusiei. Este ceva care a fost creat pentru a ne apăra de amenințări care vin din afara spațiului euroatlantic. Am văzut că mai sunt țări care continuă să-și dezvolte programele balistice și ăsta e motivul pentru care NATO trebuie să aibă un asemenea sistem”, a explicat Jens Stoltenberg.

Şicane ruso-americane, în Marea Neagră

Mai multe avioane ruseşti au trecut foarte aproape şi în mare viteză pe lângă o navă americană. Incidentele au avut loc la 10 februarie, dar abia acum a apărut informaţia în public. Distrugătorul USS Porter tocmai îşi încheiase participarea la exerciţiul multinaţional Sea Shield, condus de Marina Română, şi era pe drumul către casă. Prima oară, de navă s-au apropiat două avioane Suhoi 24, apoi a urmat un alt Suhoi 24 şi un avion de transport. Toate trecerile au avut loc la viteză foarte mare. Aeronavele au refuzat orice comunicare cu USS Porter şi nici nu aveau dispozitivele de identificare pornite. Armata americană a numit aceste incidente „nesigure şi neprofesioniste”.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării susţine că nu s-a întâmplat nimic şi că avioanele ruseşti nu s-au întâlnit cu nava americană. Incidente similare au avut loc şi anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri