Primii paşi pentru eliminarea Obamacare

Data publicării:
President Obama Meets With President-Elect Donald Trump In The Oval Office Of White House
Foto: Guliver/Getty Images)

Senatul american a făcut joi primii paşi concreţi către eliminarea Obamacare, votând o rezoluţie prin care le cere comisiilor de resort ale Congresului să pună la punct legislaţia necesară pentru abrogarea programului de asigurare medicală promovat de preşedintele Barack Obama, relatează Reuters, preluat de News.ro.

President Obama Meets With President-Elect Donald Trump In The Oval Office Of White House
Foto: Guliver/Getty Images)

Rezoluţia, adoptată cu 51 de voturi pentru şi 48 împotrivă, va merge în Camera Reprezentanţilor, care ar urma să o voteze săptămâna aceasta.

Anularea Obamacare este o prioritate a majorităţilor republicane din cele două camere ale Congresului şi a preşedintelui-ales Donald Trump.

Textul aprobat joi le cere comisiilor Camerei Reprezentanţilor şi Senatului să pună la punct până pe27 ianuarie, legislaţie pentru anularea Obamacare. Ambele camere vor trebui să aprobe proiectele comisiilor, pentru ca acestea să intre în vigoare.

Republicanii din Senat folosesc proceduri bugetare speciale care le permit să elimine Obamacare prin majoritate simplă, astfel că nu au nevoie de voturile democraţilor.

Republicanii au 52 de mandate din totalul de 100 din Senat.

Un republican, senatorul Rand Paul, a votat împotriva rezoluţiei de joi.

Democraţii au ironizat efortul republicanilor, spunând că aceştia nu s-au unit niciodată în jurul unei alternative la Obamacare.

Republicanii au declarat că procesul de anulare a Obamacare ar putea dura luni de zile, iar dezvoltarea unui plan de înlocuire ar putea dura şi mai mult. Ei sunt supuşi, însă, la presiuni din partea lui Trump să acţioneze rapid. Acesta a declarat miercuri că anularea şi înlocuirea programului ar trebui să înceapă aproximativ în acelaşi timp.

Legislaţia pentru extinderea accesului la sănătate (Affordable Care Act), supranumită Obamacare, a fost introdusă în 2010 şi este nepopulară în rândul multor americani, deoarece a mărit contribuţiile la asigurările de sănătate pentru contribuabili.

Sumele astfel obţinute finanţează accesul la servicii de sănătate al americanilor care nu plătesc contribuţii. 

Milioane de americani s-au înscris în acest program, pentru a obţine acces la servicii medicale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri