Primul copil-soldat judecat pentru crime împotriva umanității

Data actualizării: Data publicării:
Dominic Ongwen - uganda - african.co.il

Dominic Ongwen avea 10 ani când a fost răpit, în drum spre școală, de Armata de Rezistență a Domnului (LRA), o mișcare rebelă, de esență creștină, din nordul Ugandei. Se întâmpla la sfârșitul anilor '80. LRA a făcut din băiețelul de 10 ani unul dintre cei mai cruzi comandanți ai săi, supranumit „Furnica Albă”. Astăzi are 41 de ani și este primul fost copil-soldat care compare în fața Curții Penale Internaționale. Pe numele său sunt formulate 70 de capete de acuzare pentru crime de război și crime împotriva umanității. Pentru toate, fostul copil devenit un soldat de temut pledează nevinovat și spune că, de fapt, el este victima.

Dominic Ongwen - uganda - telegraphCREDIT FOTO:  PETER DEJONG, via The Daily Telegraph

Ongwen este născut în 1975. A fost răpit de LRA, potrivit propriilor mărturisiri, în 1988, la vârsta de 14 ani. Totuși, sunt numeroase relatări și consemnări, inclusiv în presa internațională, că ar fi avut doar nouă sau zece ani și că până la principala bază a LRA ar fi fost cărat de alte persoane luate ostatice, tocmai pentru că era prea mic pentru a putea parcurge pe jos o distanță așa mare.

Devenit ulterior unul dintre cei mai puternici comandanți ai LRA, Dominic Ongwen a ținut în sclavie, potrivit acuzării, în special tinere fete, pe care le viola cu bestialitate și le bătea pe cele care îi opuneau rezistență. Le vindea apoi celorlalți comandanți. Copii de numai șase ani primeau antrenamente militare și erau puși să care puști AK-47. Sunt mărturii, de asemenea, despre masacre comise asupra civililor.

„LRA era cea care răpea și ucidea oameni în nordul Uganei, eu sunt una dintre persoanele asupra căreia LRA a comis atrocități”, a declarat Dominic Ongwen în fața judecătorilor. El susține că a fost torturat și îndoctrinat, fiind obligat să se uite la înregistrări video cu ritualuri de ucidere.

Faptul că el însuși a fost o victimă a campaniei de răpiri de copii pe care a dus-o liderul LRA, Joseph Kony, a fost doar o circumstanță, a pledat procurorul-șef în fața CPI.

Ongwen a fost pus sub acuzare în 2005, alături de Joseph Kony – aflat încă în liberate – și de alți trei comandanți despre care se crede că ar fi morți.

Dominic Ongwen - uganda - african.co.il

FOTO: african.co.il

Mișcarea LRA s-a ridicat împotriva președintelui ugandez Yoweri Museveni, devenind renumită pentru masacrele sale, pentru mutilarea civililor, pentru răpirea de copii, care erau antrenați să devină apoi luptători, și pentru sclavie sexuală. LRA este acuzată că, sub pretextul că vrea să creeze un stat biblic, a măcelărit, începând din 1987, peste 100.000 de civili și a răpit peste 60.000 de copii. Una din metodele preferate de tortură era tăierea buzelor, nasului și urechilor victimelor.

Ongwen s-a predat anul trecut, după ce s-a ascuns timp de zece ani. Procurorii îl acuză că a fost comandantul brigăzii Sinia din LRA și că este responsabil pentru o serie de atacuri asupra civililor, comise în special din octombrie 2003 până în iunie 2004.

LRA a părăsit Uganda după o ofensivă militară a guvernului și de atunci luptătorii ei și-au găsit refugiu în zone scăpate de sub control din Republica Democrată Congo, Sudanul de Sud și Republica Centrafricană.

„Dominic Ongwen a devenit unul dintre comandanții importanți din LRA, fiind rapid promovat pentru loialitatea și ferocitatea arătate în luptă”, a declarat procurorul-șef al CPI, Fatou Bensouda. „A făcut asta adoptând metodele violente ale LRA și demonstrând că poate și mai activ și brutal decât ceilalți luptători”, a adăugat procurorul. El a arătat Curții o serie de imagini video „extrem de tulburătoare” surprinse după un raid al LRA. Imaginile înfățișau copii cu intestinele scoase și cadavre arse de bebeluși.

Procesul lui Dominic Ongwen s-a deschis, marți, în fața tribunalului de la Haga în condițiile în care Curtea Penală Internațională se confruntă cu cea mai mare criză din cei 15 ani ai săi de existență. Unele state membre au ieșit din convenția inițială, acuzând că sunt aduși în fața justiției internaționale numai africani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri