Propaganda făcută de cel mai înfocat susținător al lui Trump pentru declanșarea războiului civil în SUA

Data publicării:
alex jones

Alex Jones, reprezentantul site-ului de extremă dreapta "Infowars", arătat adesea cu degetul din cauza informaţiilor false, și un susținător înfocat al președintelui Donald Trump a pornit o campanie în care cere declanșarea unui război civil între conservatori și liberali, relatează Newsweek.

În show-ul pe care îl are la un post de radio, pe canalul său de Youtube și pe Infowars, Alex Jones a anunțat că America se află în pragul unui al doilea război civil sângeros. Jones și-a încurajat publicul - estimat la peste 3,6 milioane de persoane lunar - să îi „ucidă” pe cetățenii liberali, în baza diferențelor politice.

Mai grav decât audiența mare a lui Alex Jones, un adept al teoriilor conspiraționiste, care a fost acționat inclusiv în instanță pentru afirmațiile sale din spațiul public, este faptul că și alți conservatori de extremă dreapta au adoptat același discurs alarmist. Pe 14 iunie, mai mulți republicani au fost atacați de un bărbat înarmat, pe un teren de baseball, iar un congresman republican a fost grav rănit. Cu o zi înainte de atac, un alt prezentator radio extremist, Michael Savage, a averizat că „va izbucni un război civil”, din cauza a „ceea ce devine aripa stângă în SUA”. După atac, Savage a afirmat că „știe ce va urma, iar lucrurile se vor înrăutăți”, concluzionând că „mâinile democraților sunt murdare de sânge”.

Și Newt Gingrich, prezentator la postul de televiziune preferat al lui Donald Trump - Fox News - a afirmat că America se află în „pragul unui război civil”, în timp ce Pat Buchanan, fostul scriitor de discursuri al Republicanilor, a scris că numirea unui procuror special și încleștările dintre civili pe străzi indică la „o lovitură de stat din interior” și că este timpul ca Trump să „dea foc Bastiliei”.

Isteria lui Alex Jones este evidentă și în titlurile clipurilor sale de pe Youtube: „Pregătiți-vă pentru RĂZBOIUL CIVIL!”, „Primele focuri de armă trase în al doilea război civil din SUA. Ce vei face?” sau „Va opri Trump planul Democraților pentru a declanșa un război civil violent?”. Agresivitatea și instigarea la violență și ură sunt fapte cu atât mai grave cu cât Alex Jones este urmărit de o audiență semnificativă, de milioane de oameni lunar. El și-a crescut popularitatea abordând teme controversate și declarându-se un fan înfocat al teoriilor conspiraționiste, pe care le-a propagat în spațiul public. Poate una dintre cele mai revoltătoare astfel de teorii elaborate de Jones este aceea că masacrul de la școala primară Sandy Hook, unde un bărbat în vârstă de 20 de ani a împușcat mortal 20 de copii cu vârste între 6-7 ani, și 6 profesori, a fost o „înscenare făcută cu actori”.

Afirmațiile lui Alex Jones au stârnit revolta părinților care și-au piedut copiii în tragedia de la Sandy Hook. Iar comportamentul prezentatorului extremist a cântărit greu și la procesul în care fosta lui soție a câștigat custodia celor trei copii. La proces, avocații lui Jones au susținut că prezentatorul „intră în pielea unui personaj în emisiunea sa”, că „joacă un rol și este un artist, asemenea lui Jack Nicholson în rolul lui Joker”, încercând să minimizeze impactul pe care Jones îl are asupra publicului său.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri