„Proprietarii de vieți”. Concluziile înfiorătoare ale unei investigații jurnalistice despre crimele extrajudiciare din Cecenia

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Novaya Gazeta
Foto: Novaya Gazeta

„Proprietarii de vieți”, astfel își intitulează Novaya Gazeta o anchetă despre ultimul val de crime extrajudiciare din Republica Cecenă. În perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017, 67 de persoane au fost arestate în urma așa-ziselor raiduri antitero ale forțelor de securitate cecene.

disparuti
Foto: Novaya Gazeta

Novaya Gazeta prezintă fotocopiile unor documente care, susțin jurnaliștii ruși, coroborează o investigație anterioară a publicației despre execuțiile în masă din Republica Cecenă. Documentele conțin și fotografiile a alte 14 persoane, obținute de la diferite secții de poliție, despre care ziarul susține că ar fi fost ucise de forțele de securitate în noaptea de 25 ianuarie 2017.

De asemenea, Novaya Gazeta a obținut și cererile disperate adresate de rudele celor dispăruți către avocatul public (ombudsman) pentru drepturile omului din Republica Cecenă, Nurdi Nukhazhiyev. Datele persoanelor reținute corespund cu informațiile trecute în bazele de date ale secțiilor de poliție.

Operațiunile anti-tero au durat aproximativ șase săptămâni. Nu se cunoaște numărul exact al execuțiilor, dar Novaya Gazeta susține că circa 56 dintre rețineri s-ar fi soldat cu crime extrajudiciare.

Se presupune că victimele ar fi fost duse în centre secrete de detenție, ucise și aruncate apoi în gropi comune.

Jurnaliștii de la Novaya Gazeta susțin că au expediat concluziile investigației autorităților de la Moscova în luna aprilie, însă „nimeni nu a verificat nimic”. În schimb, „ni s-a spus că nu aducem nicio dovadă. Ei bine, iată o altă dovadă. Și totodată – iată și o poveste despre cum să-ți ascunzi urmele unei crime”. 

Autoritățile de la Groznîi au respins acuzațiile, precizând că persoanele implicate în aceste cazuri ar fi fugit în Siria. Potrivit publicației, rudele victimelor ar fi fost forțate să semneze documente care să confirme această ipoteză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri