Putin îl premiază pe Dodon - ridică embargoul asupra R. Moldova

Data actualizării: Data publicării:
putin si dodon
FOTO: Unimedia

Vicepremierul Republicii Moldova, Octavian Calmîc, a negociat la Moscova cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin ridicarea embargoului impus asupra vinurilor și produselor alimentare de la Chișinău pe piața rusă, însă parafarea acordului se va face la sfârșitul acestui an, când Igor Dodon îl vizitează la Kremlin pe Vladimir Putin, anunță presa de la Chișinău.

putin si dodon

 

foto - unimedia

Protocolul privind cooperarea economică a fost semnat miercuri la Moscova, însă nu conține anularea embargoului la produsele vinicole, vegetale și animale provenite din Republica Moldova. Problema a fost abordată în discuţiie purtate la Moscova, decizia urmează să fie luată în cadrul întâlnirii Igor Dodon – Vladimir Putin, anunță deschide.md.

Dmitri Rogozin a anunțat că Igor Dodon este așteptat la Moscova în cadrul unei vizite oficiale la sfârșitul acestui an. Rogozin a subliniat că vizita va constitui un motiv important pentru continuarea dialogului. Acesta a comunicat că o parte din subiecte au fost amânate intenționat, pentru a fi discutate cu președintele Republicii Moldova. În cadrul întâlnirii cu Vladimir Putin vor fi abordate chestiunea embargoului rusesc și cea a amnistierii migranților moldoveni, care au încălcat regimul de ședere în Federația Rusă.

Ministerul Economiei al Republicii Moldova a subliniat că, în domeniul comerţului, partea moldovenească a pledat pentru eliminarea taxelor vamale impuse de Federaţia Rusă la 19 categorii de mărfuri și a măsurilor netarifare aplicate la exportul de produse agroalimentare, inclusiv pentru băuturile alcoolice. Tema respectivă, care a fost abordată, în luna noiembrie curent, și de către prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, în adresarea sa către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, se examinează, iar o decizie finală urmează a fi adoptată la întrevederea șefilor de state.

Vorbind despre cooperarea în domeniul agroalimentar, a fost abordată problema eliminării restricțiilor pentru exportul producției vinicole, al produselor de origine vegetală și animală din Republica Moldova către Federația Rusă.

În cadrul discuțiilor de la Moscova s-a reuşit depăşirea problemei în domeniul transporturilor, partea rusă angajându-se să ofere 75.000 de autorizații pentru transportatorii moldoveni în Federaţia Rusă şi 750 de autorizații pentru a tranzita teritoriul Federaţiei Ruse către ţări terţe, lucru care va facilita foarte mult comerţul între ambele state, dar şi exporturile Republicii Moldova în ţări precum Kazahstan, Kârgâstan etc.

Potrivit ministrului Economiei, Octavian Calmîc, „sigur că, suplimentar, părţile trebuie să semneze un acord, care a fost agreat şi a fost convenit. Acest lucru trebuie să se întâmple în trimestrul unu al anului 2017 şi, imediat după aceasta, Federaţia Rusă va pune la dispoziţie toate aceste cantităţi de acte permisive pentru transportatorii din Republica Moldova". Este de menționat că în anul curent Republica Moldova a beneficiat doar de câteva mii de autorizații pentru transportarea mărfurilor spre Federația Rusă și doar 50 de autorizații de tranzit spre țări terțe.

În cadrul ședinței Comisiei moldo-ruse de cooperare comercial-economică, care a avut loc după o pauză de 4 ani, părțile au examinat și aprobat un șir de măsuri ce urmează a fi realizate în contextul impulsionării relațiilor bilaterale comercial-economice și de alt gen dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Salutând reluarea lucrărilor Comisiei, viceprim-ministrul Octavian Calmîc a menționat că Moldova este interesată să dezvolte relațiile bilaterale cu Federația Rusă pe toate dimensiunile.

Împortanța reluării lucrărilor Comisiei a fost subliniată și de vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, care a spus că aceasta este o platformă foarte bună atât pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, cât și pentru soluționarea problemelor ce au apărut între două state pe parcursul ultimilor patru ani. ”Ședința de astăzi a demonstrat că noi putem ajunge la un consens, când este vorba des soluționarea problemelor apărute în diferite domenii, având în vedere interesele noastre naționale”, a menționat oficialul rus.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Rusia acuză UE şi SUA de „amestec în treburile interne” ale Republicii Moldova
SPOT 08
ALEGERI MOLDOVA. Războiul spoturilor electorale peste Prut
Partenerii noștri