RAPORT. Planul cu antrax al Coreei de Nord în cazul unui război

Data actualizării: Data publicării:
armele

Cercetătorii de la Harvard susțin într-un raport că Phenianul construiește un sistem de arme biologice pentru a-l folosi în cazul izbucnirii unui război total în Peninsula Coreeană.

În raport sunt menționați 13 agenți biologici din arsenalul de arme pe care îl dezvoltă regimul lui Kim Jong-un, printre care antraxul, holera și variola.

Cercetătorii spun că Phenianul nu va folosi armele biologice ca încărcătură balistică, ci are în plan trimiterea unor „vectori umani” deghizați în personalul unei firme de curățenie care să răspândească în secret agenții patogeni.

Citiți și: INTERVIU. Jocul oportunist al Rusiei în criza nord-coreană, descifrat de un expert japonez

„Teoretic, este posibil ca nord-coreenii, deghizați în personal de curățenie și dezinfecție, să poată împrăștia agenții biologici cu niște pulverizatoare de rucsac”, se precizează în raportul elaborat de Centrul pentru Știință și Afaceri Internaționale al Harvard Kennedy School.

„O altă posibilitate este aceea ca nord-coreenii să introducă agenții patogeni în rezervele de apă din zonele metropolitane”, se mai arată în raport.

Citiți și: Poate fi oprită Coreea de Nord? Analiza unui expert japonez, la "24 de minute"

Cercetătorii sunt de părere că, într-un conflict armat, Phenianul ar folosi armele biologice în faza inițială a războiului pentru a provoca „panică în rândul populației” sau ca o „diversiune militară”.

Raportul are la bază surse deschise și interviuri cu diverși experți în armament biologic, dar autorii subliniază că blocada informațională din Coreea de Nord face dificilă confirmarea informațiilor. 

Coreea de Nord s-a declarat, într-o scrisoare deschisă adresată recent parlamentelor din câteva ţări, „putere nucleară cu drepturi depline" şi l-a acuzat pe preşedintele American Donald Trump că încearcă „să împingă lumea către un dezastru nuclear oribil", relatează CNN.

Ministrul Australian de Externe, Julie Bishop, a afirmat că scrisoarea deschisă este ceva fără precedent, nord-coreenii alegând de obicei alte metode pentru a-şi exprima opiniile.

Citiți și: SUA reiau o măsură din timpul Războiului Rece: bombardierele nucleare, în alertă

Scrisoarea, care datează din 28 septembrie, pare să fi fost distribuită la aproximativ o săptămână după discursul lui Donald Trump la Adunarea Generală ONU, în care preşedintele American a afirmat că „Statele Unite sunt puternice şi au răbdare, dar dacă va va fi necesar să se apere sau să îşi apere aliaţii, nu vor avea altă opţiune decât să distrugă total Coreea de Nord”.

În scrisoarea deschisă, Coreea de Nord condamnă afirmaţiile lui Trump, precizând că sunt echivalente cu o declaraţie de război, fapt semnalat de oficialii nord-coreeni şi la scurt timp după discurs. Statele Unite au negat apoi că Trump ar fi declarat război Coreei de Nord.

„Dacă Trump crede că va face Coreea de Nord, o putere nucleară, să îngenuncheze prin ameninţarea unui război nuclear, ar fi o mare greşeală şi o dovadă de ignoranţă”, se menţionează în scrisoarea deschisă a Coreei de Nord.

Premierul Australian Malcolm Turnbull a calificat scrisoarea drept „o vorbărie goală despre cât de rău este Donald Trump”.

„Coreea de Nord este cea care ameninţă că va ataca Japonia, Coreea de Sud şi SUA cu rachete nucleare. Coreea de Nord este cea care ameninţă stabilitatea lumii”, a precizat Turnbull.

Atât Turnbull cât şi Bishop au declarat că scrisoarea deschisă arată că nord-coreenii devin disperaţi , în contextual în care Statele Unite ale Americii şi aliaţii acestora măresc sancţiunile care vizează regimul din Coreea de Nord.

„Este o dovadă că strategia colectivă de presiune maximă din punct de vedere diplomatic şi economic prin sancţiuni funcţionează”, a afirmat Bishop.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri