Război cu „gene rusești”? Acuzații tip „Dosarele X” în Duma de Stat

Data publicării:
gene

Ghenadie Onișcenko, fostul șef al serviciului sanitar-veterinar rus, Rospotrebnadzor, actual parlamentar în Duma de Stat, cere o înăsprire a legislației privind laboratoarele cu capital străin din Rusia care colectează biomaterial. Oficialul de la Moscova este de părere că aceste laboratoare reprezintă o amenințare la siguranța națională. 

Poziția lui Onișcenko are la bază declarațiile lui Vladimir Putin de la sfârșitul lunii octombrie. Liderul de la Kremlin a spus că mai multe mostre de biomaterial produs din genele cetățenilor ruși ar fi fost colectate „sistematic și profesionist” de către laboratoare străine, punând o întrebare căreia nu i-a explicat și fundamentul, scrie RFE/RL: „De ce fac asta?”.

Biomaterialul este un produs sintetic folosit la restaurarea sau înlocuirea unor țesuturi vii care au avut de suferit din diverse cauze.

Aluzia lui Vladimir Putin trimite spre o teorie a conspirației aruncată pe piață în această vară de către unul dintre principalele organe de propagandă ale Moscovei, Russia Today: aceea că Statele Unite adună ADN rusesc pentru a crea o armă biologică.

„Nu susțin că este vorba despre pregătiri specifice unui război biologic împotriva Rusiei. Dar acest scenariu este, fără îndoială, în curs de dezvoltare”, a comentat declarațiile lui Putin, cu retorică panicardă, un colonel în rezervă, Frants Klintsevici, pe Facebook.

Însă Ghenadie Onișcenko a fost și mai direct, îndepărtând nuanța dintre „pregătiri specifice” și „scenariu în curs de dezvoltare”.

„Acesta este un program biologic agresiv, care a fost interzis de către o convenție din 1972 în legătură cu armele biologice”, a răbufnit, pe 2 noiembrie, Onișcenko într-o serie de afirmații făcute pentru RBC, subliniază RFE/RL.   

Russia Today a relatat despre faptul că Forțele Aeriene ale Statelor Unite au colectat biomaterial de la un rus caucazian în luna iulie. Pe 1 noiembrie, un purtător de cuvânt al US Air Force a declarat pentru agenția rusească TASS și site-ului de știri independent Meduz că biomaterialul a fost adunat în scopul unei cercetări științifice despre sistemul musculo-scheletic și pentru identificarea a „diverși biomarkeri asociați leziunilor”.

Nu este prima oară când Onișcenko este purătorul de mesaj al scenariului unui război biologic american împotriva Rusiei. Anul trecut, oficialul a declarat că armata americană încerca să infecteze, în niște laboratoare secrete din Georgia, cu virusul Zika țânțari pe care urma să îi elibereze în sudul Rusiei.

„Sincer, cred că este doar propagandă pursânge (...) Și oglindește, de asemenea, gândirea Rusiei privind amenințările asimetrice”, a explicat Mathieu Boulegue, expert Chatham House.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri