Războiul și banii din petrol. Contractul faraonic dintre o fimă de mercenariat și o companie din Siria

Data actualizării: Data publicării:
facebook_0s9o2

O companie petrolieră siriană a oferit unui contractor rus de luptători o cotă din profiturile dintr-o zonă cu rafinării eliberată de mercenari de sub controlul jihadiștilor ISIS, se arată într-un document obținut de Associated Press, relatează marți The Moscow Times.

Ministerul Apărării din Rusia nu recunoaște oficial rolul contractorilor privați de pe frontul sirian, însă documentul – un contract de 47 de pagini – indică cu totul altceva.

Potrivit Associated Press, contractul a fost semnat între Evro Polis, o companie de mercenari cu sediul la Moscova, și General Petroleum Corporation din Siria, cu sediul la Damasc. Evro Polis va primi 25% din profiturile provenite din petrol și gaze.

Presa internațională a relatat constant în ultimii ani despre faptul că mii de contractori privați au activat în războiul civil din Siria, soldat până în prezent cu 300.000 de morți.

Atât Ministerul Apărării din Rusia, cât și oficialii de la Damasc au negat existența acestui contract.

Conform investigațiilor internaționale din ultimul an, compania Evro Polis ar aparține, printr-un „păienjeniș” de intermediari, lui Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, deoarece lanțul de restaurante pe care îl deține găzduiește de obicei cinele lui Vlaidmir Putin cu diverși demnitari străini.

„Conexiunea dintre Evro Polis și Prigojin este semnificativă și nu poate fi pusă la îndoială. Credem că această firmă este doar o acoperire pentru compania privată Wagner și ar putea fi o încercare de a legaliza acest grup”, scria în această vară, într-o anchetă, publicația Fontanka.

CMP Wagner este o grupare de mercenari infanteriști. Unitatea-fantomă nu apare în niciun act, în niciun registru al persoanelor juridice, nici în structura Ministerului rus al Apărării, însă nenumărate anchete au demonstrat că luptătorii din această grupare prestează servicii pentru armata rusă.

Vladimir Putin a ordonat luni începerea retragerii forțelor ruse din Siria. Putin a mers astăzi într-o vizită neanunțată la baza aeriană rusă de la Hmeimim, unde a fost primit de liderul sirian Bashar Al-Assad.

„În aproape doi ani, forțele armate ruse, în colaborare cu armata siriană, i-au distrus în mare parte pe teroriștii internaționali. În consecință, am luat decizia de a trimite înapoi în Rusia cea mai mare parte a contingentului militar rus desfășurat în Siria", a spus Putin, citat de Interfax.

La vizita de la Hmeimim au asistat de asemenea ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și comandantul forțelor ruse din Siria, Serghei Surovikin.

Joia trecută, Ministerul rus al Apărării a afirmat că misiunea armatei ruse în Siria s-a încheiat și teritoriul sirian este 'eliberat în totalitate' de luptătorii grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Rusia a anunțat deja pe 21 noiembrie sfârșitul „fazei active a operațiunii militare” în Siria, unde armata rusă a intervenit în sprijinul regimului Bashar al-Assad.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri