Reacţia MAE iranian la prelungirea sancţiunilor impuse de SUA

Data publicării:
ayatollah khamenei

Ministerul de Externe de la Teheran a declarat vineri dimineaţă că votul senatorilor americani de prelugire a sancţiunilor economice pentru o perioadă suplimentară de zece ani împotriva Republicii Islamice reprezintă o încălcare gravă a acordului nuclear istoric semnat în urmă cu un an de către Iran şi şase puteri occidentale, inclusiv Statele Unite, transmite Reuters.

ayatollah khamenei

”Prelungirea sancţiunilor de către congresmanii republicani reprezintă o încălcare a acordului. Vom raporta această încălcare la nivelul comitetului iranian însărcinat cu monitorizarea implementării acordului”, a declarat purătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Bahram Ghasemi.

Senatorii americani au susţinut că nu reprezintă o încălcarea a acordului nuclear măsura de reactualizare a Legii Sancţiunilor Iraniene. Măsura de reactualizare a sancţiunilor a trecut joi în mod unanim de vot senatorilor din Congresul SUA.

Însă, Teheranul şi-a limitat programul nuclear tocmai pentru a vedea o ridicare treptată a sancţiunilor, în timp ce americanii au ales să le prelungească cu zece ani.

Ayatollahul Khamenei a ameninţat săptămâna trecută că vor exista măsuri de retaliere din partea executivului iranian, dacă Statele Unite decid să prelungească cu zece ani sancţiunile economice împotriva Teheranului, ceea ce ar reprezenta o încălcare flagrantă a acordului nuclear. 

Donald Trump a declarat în timpul campaniei electorale că va distruge acordul nuclear, provocând o reacţie dură din partea liderului suprem de la Teheran.

Casa Albă susţine că proiectul legislativ reprezintă o încălcare a acordului nuclear, iar Obama ar putea să recurgă la dreptul de veto pentru a bloca reautorizarea sancţiunilor economice, dacă legislaţia trece de Senat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri