Risc major de cutremure în centrul Italiei. Explicațiile seismologilor

Data actualizării: Data publicării:
cutremur2-adi cojocaru

Centrul Italiei ar putea fi zguduit de noi cutremure devastatoare, avertizează seismologii britanici de la Universitatea Durham.

cutremur2-adi cojocaru

Regiunea a fost deja lovită de trei cutremure puternice în ultimele săptămâni și un altul s-ar putea produce în curând, spun seismologii, citați de The Guardian.

Având în vedere ce am descoperit despre aceste trei cutremure care au legătură unul cu altul, există o posibilitate reală de producere a unui alt cutremur de proporţii semnificative în regiune în viitorul foarte apropiat”, a declarat Richard Walters, profesor de ştiinţe ale Pământului la Universitatea Durham.

Cutremurele se produc atunci când cantităţi enorme de energie sunt eliberate ca urmare a unor mişcări bruşte ale unor secţiuni de rocă aflate sub presiuni intense. Energia este eliberată sub forma unor unde seismice, care fac ca solul să vibreze, uneori cu consecințe grave.

În Europa occidentală, regiunea cu cel mai mare risc seismic este zona montană a peninsulei italiene, lanțul Apenini. Și asta încă din perioada din perioada Imperiului Roman.

Cercetătorii ştiu acum că regiunea este predispusă la cutremure pentru că este întinsă cu aproximativ 3 mm pe an, pe direcţia nord-est / sud-vest.

O parte din această întindere geologică cauzată de plăcie tectonice pe care este aşezată Italia şi care se depărtează uşor una de altă. În plus, se crede că mantaua Pământului împinge în zona de sub crustă terestră.

Seismologii mai spun că nu stiu, cu exactitate, când energia eleastică astfel acumulată va fi eliberată, provocând un cutremur puternic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri