Rogozin, protagonist sau „protagonist” într-o anchetă de corupție a FSB via Transnistria?

Data actualizării: Data publicării:
ef1543ccea6afa5f3f08fe503f7509a4
Foto: TASS

În februarie 2016, presa din Republica Moldova relata despre o anchetă inițiată la Moscova și avându-i ca protagoniști pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin și pe fostul lider separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk. Suspiciunea? Aceea că fondurile rusești cu titlu umanitar destinate achitării pensiilor și salariilor populației din regiunea transnistreană ar fi fost devalizate.

ef1543ccea6afa5f3f08fe503f7509a4
Foto: TASS

Anul trecut, Evgheni Șevciuk și Dmitri Rogozin, care este reprezentatul special al Rusiei în dosarul transnistrean, au ajuns în vizorul Comitetului rus de Anchetă și al Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Rusia garantează circa 75% din bugetul regiunii transnistrene. În calitate de reprezentant special al Moscovei, Rogozin are pe mână și proiecte investiționale ori de natură socială pe care trebuie să le implementeze în stânga Nistrului. 

Banii transferați din Trezoreria federală a Rusiei pentru achitarea pensiilor și salariilor nu ar mai fi ajuns la destinație, ci ar fi fost sifonați și redirecționați în diferite conturi bancare din zone off-shore. Informațiile au fost oferite site-ului Deschide.md, în 2016, de către surse din stânga Nistrului. Mai exact, după cum scria în martie 2016 analistul de politică externă Iulian Chifu, Sovietul Suprem de la Tiraspol ar fi furnizat informațiile.

Numai că acestea sunt singurile aspecte care se cunosc despre presupusa „cârdășie” devalizatoare dintre dintre Evgheni Șevciuk și Dmitri Rogozin. Niciun alt detaliu nu a mai transpirat din iarna anului trecut despre această anchetă.  

Între timp, lucrurile s-au accelerat și s-au schimbat radical. În cazul lui Evgheni Șevciuk, în sens negativ.

Să începem cu finalul: Evgheni Șevciuk trăiește, în prezent, în ceva ce ar putea fi numit un thriller politic.

Grupul Sheriff de la Tiraspol, compania care face și desface ițele financiare de pe fâșia separatistă, i-a asigurat, la ultima așa-zisă „cursă prezidențială”, fotoliul de învingător lui Vadim Krasnoselski, debarcându-l pe Evgheni Șevciuk de la frâiele teritoriului după lupte intense de ani de zile.

Odată cu această migrație de accent în piramdia puterii, Șevciuk s-a trezit într-o altă „zodie” politică. Vara acestui an ni-l prezintă pe fostul lider separatist în postura de fugar, după ce pretinsul „legislativ” din stânga Nistrului i-a ridicat imunitatea, pentru ca acesta să poată fi urmărit penal sub acuza de furt din banii publici. Agenția locală de știri Novostipmr.com relatează că Evgheni Șevciuk este personaj central în șase dosare de corupție. Nu se cunoaște, însă, dacă vreunul dintre aceste dosare merge pe firul anchetei sus-menționate. 

Totul s-a întâmplat la începutul lunii iulie. Șevciuk și soția acestuia, Nina Ștanșki, fostul „ministrul de externe” de la Tiraspol, se află acum pe malul drept al Nistrului, controlat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova. Cei doi ar fi „evadat” din regiunea transnistreană cu taxiul, invocând un presupus plan de ucidere a capului familiei la ordinele unui oligarh transnistrean.

Pe 19 iulie, presa de la Chișinău scria că Evgheni Șevciuk fusese audiat de procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Moscova încearcă să șteargă urmele relației strânse dintre Șevciuk și Rogozin? 

În toată această înșiruire de fapte, există și o antiteză de nuanță juridică. Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control (CUC), însărcinată cu monitorizarea zonei de securitate dintre cele două maluri ale Nistrului, spunea recent că ceea ce împiedică tragerea la răspundere penală a lui Evheni Șevciuk, odată retras la Chișinău, este tocmai statutul regiunii transnistrene.

„Faptul că este calificat drept fost lider secesionist este o calificare sentimentală. Însă, din punct de vedere juridic, el este posesor al paşaportului Republicii Moldova, cetăţean al Republicii Moldova, şi, atâta timp cât nu este condamnat de o instanţă de judecată a Republicii Moldova, el este om liber”, a declarat Leahu.

Recent, Vladimir Soloviov, redactorul-șef al publicației NewsMaker, a explicat că, după îndepărtarea de la butoane a lui Evgheni Șevciuk, Dmitri Rogozin a făcut lobby pe lângă noul lider separatist, Vadim Krasnoselski, ca trasnferul de putere să fie unul pașnic, fără niciun fel de persecuții.

Soloviov preciza că lipsa de reacție a Moscovei pe subiectul punerii sub acuzare penală a lui Șevciuk are legătură cu relațiile strânse dintre fostul șef de la Tiraspol și vicepremierul Rogozin, relații care, în contextul dosarelor de corupție, varsă o lumină negativă asupra Kremlinului. 

„Acest teanc impresionant de dosare penale deschise lui Șevciuk pune într-o situația destul de delicată pe Dmitri Rogozin, care era curatorul direct al Transnistriei și care a avut relații destul de apropiate cu Șevciuk. Și atunci, ce reacții pot fi? Moscova trebuie mai întâi să se lămurească în această situație”, declara Vladimir Soloviov, pe 30 iunie, într-un interviu oferit postului Radio Europa Liberă

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri