România ar fi sursa unei epidemii de rujeolă în Belgia

Data actualizării: Data publicării:
cercetator laborator vaccin
Regatul Unit a autorizat infectarea persoanelor sănătoase pentru a testa eficiența medicamentelor și vaccinurilor împotriva COVID. FOTO: Gulliver/GettyImages

Este epidemie de rujeolă în Belgia, iar autorităţile sanitare susţin că această criză a fost declanşată de o persoană care a călătorit în România.

 

Situaţia este gravă în regiunea Valonia. Specialiştii spun că, de la începutul anului, acolo s-au înregistrat peste 70 de cazuri de rujeolă.

Media normală de îmbolnăviri era de 7-8 în această perioadă.

„Nu e un număr aşa de mare. Şi acolo probabil că există anumite sincope în ceea ce priveşte acoperirea vaccinală. Ei au cazuri şi la adulţi. Chiar cinci persoane care lucrează în sistemul sanitar din Belgia sunt afectate de această îmbolnăvire. Este vorba despre o boală transmisibilă şi până nu reuşim la nivel european să acoperim toate aceste deficienţe legate de acoperirea vaccinală, aceste cazuri vor reapărea periodic”, a explicat la Digi24 Alexandru Rafila, specialist în sănătate publică.

Este o epidemie de rujeolă în România”, a confirmat Rafila la Digi24. „Vaccinăm şi suplimentar copiii cu vârsta mai mică de un an, pentru că unii dintre ei au fost victimele acestei epidemii”, a declarat Alexandru Rafila.

În România, peste 3.000 de cazuri s-au înregistrat în ultimul an, faţă de doar 7 cazuri, câte au fost în 2015. Statisticile sunt îngrijătoare, mai ales că 16 dintre pacienţi au murit din cauza complicaţiilor.

Cazuri rujeolă (ian. 2016 - febr. 2017)

3109 cazuri

16 decese

Judeţele cu cele mai multe cazuri

Caraş-Severin 726 cazuri

Arad 617 cazuri

Timiş 568

Mureş 311

Dolj 164

Bistriţa-Năsăud 129

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri