Rusia, erijată în „porumbel al păcii” pentru Kim Jong-un? Ce i-ar fi transmis Serghei Lavrov lui Rex Tillerson

Data publicării:
jong

Coreea de Nord este încă deschisă spre inițierea unui dialog cu Statele Unite privind programul său nuclear. Cel puțin asta susține șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care spune că i-a transmis acest lucru omologului său american Rex Tillerson.

Serghei Lavrov și Rex Tillerson au purtat discuții în acest sens, joi, la Viena, scrie The Guardian.

Cotidianul britanic precizează că nu a existat un răspuns imediat din partea șefului diplomației americane, dar poziția oficială a Deprtamentului de Stat, exprimată în nenumărate rânduri, este aceea că orice cale de dialog trebuie să pornească de la o dovadă clară că regimul de la Phenian este pregătit să renunțe la programul nuclear, ca parte a unui acord global.

Diplomatul rus a transmis aparenta ofertă a Phenianului chiar în ziua în care un oficial de top al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Jeffrey Feltman, s-a întâlnit cu ministrul de Externe al Coreei de Nord, Ri Yong-ho, chiar în capitala nord-coreeană.

Departamentul de Stat a subliniat că Feltman nu a fost însărcinat să transmită niciun mesaj din partea Washingtonului la întrevederea cu șeful diplomației nord-coreene.

„Știm că, mai presus de orice, Coreea de Nord vrea să discute cu Statele Unite privind un set de garanții legate de securitatea sa. Suntem gata să susținem acest lucru, suntem gata să participăm la facilitarea unor astfel de negocieri”, ar fi declarat la Viena ministrul de Externe al Rusiei, potrivit agenției Interfax.

În tot acest timp, un oficial din cadrul Ministerului de Externe de la Phenian a transmis însă un alt mesaj, acela că pericolul unui război între Coreea de Nord și SUA a devenit un „fapt stabilit”, inevitabil, odată cu exercițiile militare terestre și aeriene de amploare desfășurate de Statele Unite și Coreea de Sud. 

„Întrebarea care mai rămâne acum este când va izbucni războiul”, se arată în comunicatul oficialului nord-coreean.

În comunicat, sunt făcute și câteva referințe la afirmațiile directorului CIA Mike Pompeo, care a declarat că liderul nord-coreean Kim Jong-un „nu înțelege cât de serioasă este situația din nord-estul Asiei”.

„Directorul CIA ne-a provocat și el, criticând fără rușine liderul nostru suprem, care reprezintă inima poporului”, continuă comunicatul.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri