Complot în Muntenegru. „Organe de stat” ruse, acuzate oficial de implicare

Data publicării:
milo djukanovici nato
Milo Djukanovici Foto: nato.int

Procurorul special muntenegrean a afirmat duminică că „organe de stat ruse” sunt implicate în tentativa de complot dejucată în ziua alegerilor parlamentare din octombrie, care a avut ca obiectiv să împiedice aderarea Muntenegrului la NATO, transmite AFP, preluată de Agerpres.

milo djukanovici nato
Milo Djukanovici, omul-forte din Muntenegru, se află la putere de peste 25 de ani. A colaborat cu Slobodan Miloșevici în timpul fostei Iugoslavii, apoi a devenit un susținător al aderării țării la NATO | Foto: nato.int

„Până în prezent, am avut dovezi că structurile naționaliste din Rusia se află în spatele complotului, dar acum (acestea arată) și că organele de stat ruse sunt implicate la un anumit nivel", a declarat Milivoje Katnic într-un interviu acordat mai multor media locale.

Parchetul muntenegrean suspectează în total 25 de persoane - în principal cetățeni sârbi, dar și doi ruși - că au pregătit misteriosul puci de la 16 octombrie, ziua alegerilor parlamentare.

Citiți și:  Muntenegru | Naționaliști ruși ar fi încercat să-l asasineze pe premier

The Guardian: Posibilă implicare a Rusiei în comploturile din Serbia și Muntenegru

 15 suspecți au fost arestați, dar cei doi cetățeni ruși, bănuiți că au fost organizatorii, sunt căutați de justiția locală.

Potrivit magistratului, este vorba despre Eduard Sismakov, care în 2014 era adjunctul atașatului militar rus în Polonia și care a operat în acest complot sub numele Eduard Șirokov, precum și despre un anume Vladimir Nikolaievici Popov.

Procurorul a subliniat că „unicul motiv al acestor structuri” a fost de a împiedica Muntenegrul să intre în NATO.

Mica țară din Peninsula Balcanică, desprinsă pașnic în 2006 din federația pe care o forma cu Serbia , urmează să ratifice în acest an aderarea la Alianța Nord-Atlantică. Opoziția prorusă cere organizarea unui referendum, idee respinsă de putere.

Potrivit Parchetului, presupușii complotiști intenționau să intre cu forța în clădirea Parlamentului în ziua alegerilor, pentru a proclama victoria coaliției opoziției proruse, Frontul Democratic, și să îl rețină pe Milo Djukanovic ori chiar să îl ucidă. Omul forte al Muntenegrului de la începutul anilor 1990, Milo Djukanovic rămâne în ochii opoziției adevăratul stăpân al țării, chiar dacă la sfârșitul lui 2016 el a abandonat funcția de prim-ministru în favoarea unui colaborator apropiat, Dusko Markovic.

„Serviciile de informații din țări prietene din Europa, dar mai ales din Statele Unite și Marea Britanie, au ajutat Muntenegrul” în cadrul anchetei, a mai anunțat procurorul Milivoje Katnic.

El a îndemnat autoritățile ruse să ancheteze asupra „structurilor” ruse care ar fi participat la complot.

Patru cetățeni sârbi au pledat vinovați și au fost condamnați pentru participare la complot. Al cincilea, Aleksandar Sindjelic, un naționalist sârb, a fost prezentat de Milivoje Katnic ca fiind un „martor principal” al Parchetului.

Parchetul urmează să interogheze luni doi deputați ai opoziției proruse, Andrija Mandic și Milan Knezevic, suspectați de implicare în puci, dar care au negat orice legătură cu tentativa de lovitură de stat.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri