Consulatul Rusiei la San Francisco va fi închis. Reacția Moscovei

Data publicării:
Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov.
Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov. Foto: Guliver/GettyImages

Departamentul american de Stat a cerut joi Federației Ruse să-și închidă consulatul din San Francisco și două anexe diplomatice, una din Washington DC și cealaltă din New York, ca răspuns la decizia Kremlinului de a reduce numărul diplomaților americani aflați la post în Rusia, informează Agerpres.

Foreign Ministers Meet Over Ukraine Crisis
Serghei Lavrov / FOTO: Getty Images

După ce Congresul SUA a aprobat noi sancțiuni împotriva Rusiei, Moscova a cerut Washingtonului ca numărul diplomaților americani în Rusia să fie de cel mult 455, adică egal cu cel al diplomaților ruși din SUA, astfel că Departamentul american de Stat a fost nevoit să-și retragă din Rusia 755 de diplomați și să abandoneze la începutul lunii august două sedii diplomatice din apropiere de Moscova.

„Credem că această acțiune a fost nepotrivită și dăunătoare pentru dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre”, a subliniat joi, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert.

„În conformitate cu spiritul parității invocat de ruși, îi cerem guvernului rus să-și închidă Consulatul General din San Francisco, o anexă a cancelariei din Washington DC și anexa consulară din New York City. Acestea trebuie închise până la 2 septembrie”, a precizat Nauert.

„Odată cu aceste măsuri, cele două țări vor avea fiecare câte trei consulate, dar am decis să permitem guvernului rus să păstreze unele anexe (diplomatice) într-un efort de a pune capăt cercului vicios al deteriorării relațiilor noastre”, a completat Heather Nauert.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat, într-o convorbire telefonică cu omologul său american Rex Tillerson, că Moscova va analiza cu atenție măsurile cerute de SUA privind consulatul și anexele diplomatice, după care va anunța care va fi răspunsul său.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri