VIDEO. Cum a ajuns Vladimir Putin să conducă Rusia

Data actualizării: Data publicării:
boris eltin vladimir putin kremlin

Sunt aproape 17 ani de când Vladimir Putin conduce Rusia. Şi ar putea să o facă în continuare, până în 2024, dacă va candida pentru un nou mandat de preşedinte. Alegerile prezidenţiale vor avea loc în 2018. Putin a obţinut până acum trei mandate de preşedinte, întrerupte de 4 ani în care a revenit în funcţia de premier.

Iuri Muraviev, cameramanul prezidenţial: „Aveam o filmare de rutină. Doar câteva cadre, pe care trebuie să le trimitem abonaţilor. Nu dura mult. Trebuia să filmez la ora 14 după-amiază, apoi eram liber. M-am aşezat, ca de obicei, în dreapta lui Elţîn şi m-am gândit: Trag câteva cadre cu preşedintele, apoi fac o panoramare pe premier şi gata. Brusc, Elţîn a spus: Renunţ la putere.”

Pe 31 decembrie 1999, preşedintele Boris Elţîn i-a predat conducerea Rusiei premierului Vladimir Putin.

Boris Elţîn: „Aş vrea să renunţ la putere într-un moment bun, aşa că... În primul rând, situaţia în Rusia este bună şi se îmbunătăţeşte pe zi ce trece.”

Iuri Muraviev, cameramanul prezidenţial: „Doar când mă uit şi mă apucă tremuratul. Nu voi uita niciodată acele clipe. A fost probabil cea mai emoţionantă filmare pe care am făcut-o vreodată. Ţineam întotdeauna camera pe umăr. Vedeţi, tremură imaginea. Evenimentele se petreceau foarte rapid. Serviciile secrete aduseseră noua servietă prezidenţială cu codurile nucleare.”

Pentru înregistrarea care urma să devină un moment al istoriei Rusiei, preşedintele Boris Elţîn şi premierul Vladimir Putin au regizat predarea puterii în biroul prezidenţial de la Kremlin.

Vladimir Putin: „Pot să intru?”

Boris Elţîn: „Acum este biroul tău, Vladimir.”

În seara zilei de 31 decembrie 1999, în locul mesajului de Anul Nou al preşedintelui, televiziunea publică din Rusia a transmis o înregistrare în care Vladimir Putin anunţa demisia lui Boris Elţîn.

Vladimir Putin: „Dragi prieteni, în ajun de An Nou, eu, împreună cu familia şi prietenii mei, aşteptam, la fel ca voi, să auzim mesajul preşedintelui rus, Boris Nikolaievici Elţîn. Nu s-a întâmplat asta. Astăzi, în 31 decembrie 1999, primul preşedinte al Rusiei a decis să demisioneze.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri