De 1 mai, ungurii au scandat „Rușii, afară!”

Data actualizării: Data publicării:
captura protest ungaria

Mii de unguri au manifestat la Budapesta, de 1 Mai, şi au scandat sloganuri anti-Rusia. Manifestanţii şi-au exprimat solidaritatea cu Uniunea Europeană, în semn de protest faţă de guvernul de la Budapesta, care a adoptat o politică apropiată de Vladimir Putin.

Locuitorii capitalei ungare au fluturat drapele ale Uniunii Europene şi au protestat cu această ocazie faţă de influenţa tot mai mare a Moscovei din timpul guvernării lui Viktor Orban.

Mitingul proeuropean vine după săptămâni de proteste în Ungaria, ca urmare a adoptării unei legi care riscă să ducă la închiderea Universităţii Central Europeană, înfiinţată de către miliardarul american George Soros. Controversata lege a adus în atenţia publică o nouă mişcare politică numită Momentum, care a organizat mitingul proeuropean sub lozinca „noi facem parte din Europa”, relatează News.ro.

Orban a schimbat macazul după reîntoarcerea sa la putere în 2010, fiind cunoscut anterior drept un lider social-liberal şi critic înverşunat al Moscovei. Într-un discurs cheie, premierul maghiar a cerut transformarea Ungariei într-o democrație „iliberală” după modelul Rusiei şi Turciei.

De asemenea, acesta deţine un avans uriaş în sondaje înainte de alegerile generale programate pentru aprilie 2018.

Liderii Fidesz au anunţat sâmbătă că premierul va respecta până la urmă cererile venite de la Bruxelles în ceea ce priveşte modificarea legii controversate, care reprezintă un atac la adresa libertăţii academice din Ungaria.

„Declaraţiile lui Viktor Orban în Parlamentul European ne-au arătta că nu doar maghiarii s-au săturat de el şi de Fidesz”, a precizat Daniel Kiss, un student ungur care a ridicat drapelul Uniunii Europene la mitingul din Budapesta.

Acesta a explicat că premierul maghiar atacă adeseori blocul comunitar, dar ţara are nevoie de fonduri europene pentru a sta la suprafaţă.

„Ne-am săturat”, a concluzionat Kiss.

Orban a declarat că Ungaria ar trebui să rămână în continuare o ţară membră a Uniunii Europene. Însă, premierul maghiar vrea reformarea blocului comunitar pentru a evita pierderea suveranităţii naţionale în faţa deciziilor venite de la Bruxelles.

În ultimii şapte ani, premierul a reuşit să elimine toate măsurile de control şi echilibru prin preluarea controlului asupra presei de stat, prin numirea aliaţilor săi la conducerea instituţiilor cheie şi prin limitarea puterilor Curţii Constituţionale.

În ciuda protestelor de amploare, opoziţia extrem de fragmentată nu a reuşit să reprezinte o provocare serioasă pentru Orban.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri