„Mama lui Kuzka”. Cum profită de criza nord-coreeană un comerciant de cărbuni pentru grătar

Data actualizării: Data publicării:
comericantul

Un antreprenor din Rusia profită de conflictul dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Phenian, Kim Jong-un, pentru a-și vinde cărbunii pentru grătar.

Dmitri Diomin, un întreprinzător din orașul Novosibirsk, a declarat joi ziarului Metro că este „sătul” de Donald Trump.

„Omul ăsta a amenințat că va 25 de milioane de oameni”, a spus Diomin, făcând referire la declarațiile șefului de la Casa Albă, care a amenințat recent regimul nord-coreean, la Adunarea Generală a ONU,  cu „distrugerea totală” dacă SUA sau aliații ei vor fi ținta vreunei operațiuni militare. „Am văzut o paralalelă instantă cu Nikita Hrușciov”, a adăugat comerciantul.

Episodul la care a făcut referire Dmitri Diomin a avut loc în 1959, în timpul unei vizite la Moscova a vicepreședintelui SUA de atunci, Richard Nixon. La întrevederea respectivă, liderul sovietic Nikita Hrușciov, folosind un idiom rusesc, i-ar fi spus oficialului american că o să i-o arate pe „mama lui Kuzka”, o expresie de amenințare. 

Într-o cronică a Războiului Rece, O să vă îngropăm! (Ed. Polirom, 2012), scriitorul rus Victor Suvorov aduce în discuție această expresie monetizată de Hrușciov, precizând că există mai multe explicații legate de rădăcinile ei. La pomori, locuitori din nordul Rusiei, „Kuzka e un spirit al casei care stă după cuptor. Este înfiorător. Iar mama sa este și mai înfricoșătoare”. Mai la sud, scrie Suvorov, în pădurile Tverului și Iaroslavului, „Kuzka este numele dracului, care în folclorul popular seamănă foarte bine cu un țap”.

Antreprenorul a luat această expresie și a transformat-o într-o marcă de cărbuni pentru grătar: „Trumpul lui Kuzka”. Noul pachet îl prezintă pe Donald Trump salivând și cu degetele ca două țevi de pistol din care se ridică fire de fum, în timp ce, pe marginile sacului, cade o ploaie de bombe nucleare pictate în negru.

Nu este prima oară când Diomin își ajustează interesele de afaceri la temel geopolitice ale momentului. Anterior, după ce Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale și s-a vehiculat relansarea relațiilor diplomatice dintre SUA și Rusia, sacii de cărbuni ai rusului au avut o altă denumire: „Lumea Nouă”.

Antreprenorul a mai comercializat, de asemenea, și cărbuni marca „Obamawood” și „Dirty Frau Merkel”.   

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri