Mulţi miliardari ruşi renunţă la dreptul de rezidenţă pentru a-şi proteja afacerile offshore

Data actualizării: Data publicării:
President Nicolas Sarkozy Meets With Russian President Dmitry Medvedev
PARIS - MARCH 01: Russian flags on the official car of visiting President Dmitry Medvedev in the courtyard of the Elysee Palace on March 1, 2010 in Paris, France. Medvedev met with French President Nicolas Sarkozy during his three-day state visit to France. (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)

Unii dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia au renunţat la dreptul de rezidenţă în ţara lor, pentru a evita respectarea unei legi din 2014 care impune dezvăluirea activelor offshore, o practică prin care pot fi ascunse miliarde de dolari de autorităţile fiscale, informează News.ro.

President Nicolas Sarkozy Meets With Russian President Dmitry Medvedev
FOTO: Gulliver/Getty Images

Interviuri realizate cu mai mult de 12 magnaţi, manageri de fonduri, avocaţi şi actuali şi foşti oficiali sugerează că o parte din avuţia naţională a Rusiei se află în prezent în posesia unei noi clase de oligarhi semi-exilaţi, care şi-au păstrat bazele în Rusia dar evita plata taxelor prin petrecerea a mai puţin de 183 de zile pe an în ţară.

„Poţi să îi critici, să îi numeşti lipsiţi de patriotism, dar faptul rămâne: bugetul pierde”, a declarat Vladimir Potanin, unul dintre cei mai bogaţi 10 ruşi.

Potanin, co-proprietar al grupului de minerit Norilsk Nickel, a spus că a păstrat domiciliul fiscal în Rusia, dar a observat cum mulţi dintre miliardari şi l-au transferat în străinătate ca răspuns la legea din 2014.

Doi alţi doi membri ai topului Forbes al celor mai bogaţi 100 de ruşi au declarat că au renunţat la rezidenţa în Rusia pentru a scăpa de această lege.

Alţi doi au refuzat să spună dacă au făcut acest lucru, dar, la fel ca Potanin, au spus că ştiu mulţi oligarhi care au procedat aşa.

Autorităţile ruse nu au făcut publice date referitoare la numărul persoanelor care au renunţat la rezidenţa rusă pentru a scăpa de lege şi nici mărimea activelor pe care le-au protejat de jurisdicţia fiscală a Rusiei prin această practică.

Firma rusă de avocatură Egorov, Puginsky, Afanasiev and Partners a efectuat însă un studiu referitor la 300 de ruşi bogaţi, constatând că până la 40% dintre cei cu companii offshore au renunţat la rezidenţa rusă.

Alţi 9% şi-au transferat activele către rude care nu sunt rezidenţi fiscali.

Legea, cunoscută sub numele de ”de-offshorizare”, cere tuturor contribuabililor ruşi să îşi declare deţinerile la companiile offshore pe care le controlează, în baza declaraţiilor urmând să plătească taxe în Rusia. Legea este similară cu practica standard din majoritatea ţărilor occidentale, dar este o schimbare pentru Rusia, unde contribuabilii puteau deţine participaţii la companii din străinătate fără să le declare.

Schimbarea a fost o iniţiativă majoră a preşedintelui Vladimir Putin, interpretată ca un mijloc de a-i obliga pe ruşi să îşi facă datoria patriotică de a investi în Rusia.

Impactul exilului fiscal este amplificat pentru că mare parte din averi sunt concentrate la un număr relativ mic de oameni. Potrivit Forbes, cei mai bogaţi 200 de ruşi au o avere cumulată de 460 de miliarde de dolari, echivalentă cu aproape o treime din PIB-ul Rusiei.

„Oamenii sunt obligaţi să decidă: îşi păstrează afacerile în Rusia sau devin cetăţeni ai lumii şi îşi duc activele offshore”, a spus Konstantin Korişcenko, fost director adjunct al băncii centrale a Rusiei.

Andrei Şaronov, decan la Şcoala de Management din Moscova, Skolkovo, a spus că primul lucru pe care îl spun antreprenorii este că există o mare neîncredere, între ei şi faţă de stat.

Unul dintre magnaţii care au renunţat la domiciliul fiscal în Rusia a arătat că decizia a fost dificilă, dar că, din cauza climatului de investiţii din ţară a luat decizia să îşi vândă afacerile de acolo şi să se concentreze pe afacerile internaţionale.

„Aş fi stat aici şi aş fi continuat să plătesc taxele, dacă nu  ar fi fost această lege. Este imposibil acum”, a spus omul de afaceri.

Acesta îşi petrece cea mai mare parte a timpului într-o ţară a Uniunii Europene unde s-a stabilit cu familia, sau călătoreşte în toată lumea. Un astfel de stil de viaţă, a spus el, a devenit o practică obişnuită pentru magnaţii ruşi, după aprobarea legii respective.

Un alt afacerist rus, un miliardar care a renunţat şi el la domiciliul fiscal în Rusia, a declarat că el şi alţi magnaţi sunt îngrijoraţi că legea referitoare la declararea afacerilor offshore ar putea fi urmată şi de alte măsuri împotriva oamenilor de afaceri.

După trei ani de recesiune profundă, economia Rusiei se stabilizează, dar nu a revenit încă la creşterea stabilă necesară recuperării terenului pierdut.

Legea de de-offshorizare este unul dintre factorii care descurajează investiţiile în Rusia, a spus Chris Weafer, partener la firma de consultanţă Macro-Advisory.

”Este total nerealist să vorbeşti despre creşterea ritmului de creştere la 4%, aşa cum speră oficialii ruşi, fără o creştere puternică a investiţiilor”, a spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri