NYT: Tot mai mulți dintre opozanții Kremlinului mor

Data actualizării: Data publicării:
Russian Opposition Leaders Discuss Corruption At Sochi Olympics
WASHINGTON, DC - JANUARY 30: Vladimir Kara-Murza (L), senior policy adviser at the Institute of Modern Russia, speaks as Russian opposition leader and former Deputy Prime Minister Boris Nemtsov (R) listens during a news conference on "Corruption and Abuse in Sochi Olympics" January 30, 2014 at the National Press Club in Washington, DC. The Institute of Modern Russia held the news conference to launch a new online interactive "corruption guide" to the Sochi Olympics and the release of a report on "Winter Olympics in the Sub-Tropics," which conducted by Nemtsov and Leonid Martynyuk, Russian journalist and opposition activist from the Krasnodar region. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

„Tot mai mulți dintre opozanții Kremlinului mor” titrează New York Times. Cotidianul american scrie că Rusia și-a format un obicei din a-i elimina pe opozanții regimului. Ultima victimă este Kara Murza, liderul opoziției din Rusia, care a fost otrăvit. Bărbatul a călătorit în Statele Unite unde a pledat pentru continuarea sancțiunilor împotriva Moscovei, pentru că, în opinia sa, acestea ar putea grăbi schimbarea politicii din Rusia.

Russian Opposition Leaders Discuss Corruption At Sochi Olympics
Vladimir Kara-Murza și Boris Nemțov Foto: Gulliver/Getty Images

După ce a mers la Washington pentru a cere păstrarea sancțiunilor impuse Rusiei, Kara-Murza s-a întors la Moscova. O lună mai târziu, pe când se afla într-o întâlnire cu alți opozanți ai regimului lui Vladimir Putin, bărbatul a început să transpire abundent și în scurt timp a leșinat. 

„Totul s-a întâmplat foarte repede. Mă simțeam bine și 20 de minute mai târziu, inima îmi bătea foarte tare, îmi crescuse tensiunea, am început să transpir și să vomit și apoi am leșinat”, și-a amintit bărbatul.

O săptămână a stat în comă, timp în care medicii au fost puși în dificultate de simptomele sale. I s-a inflamat creierul și i-au cedat rinichii. În final, medicii au concluzionat că a fost otrăvit, deși nu au găsit în organismul său vreo urmă de otravă.

Chiar dacă s-a trezit din comă, urmele atacului rămân pe corpul său și acum Kara-Murza, în vârstă de 34 de ani, șchioapătă.

Nu s-a descoperit exact sursa otrăvirii, dar Kara-Murza a insistat ca poliția să deschidă o anchetă. Este sigur că a ingestat otrava în timpul unui zbor cu Aeroflot.

Dacă are dreptate, nu ar fi prima dată când se întâmplă așa ceva. În 2004, jurnalista Anna Politovskaya a băut ceai otrăvit în timpul unui zbor Aeroflot, dar a supraviețuit. A fost împușcată mortal două săptămâni mai târziu în apartamentul ei.

Kara-Murza a supraviețuit atacului la viața sa, înscă alți opozanți ai regimului nu au fost atât de norocoși, notează New York Times

Asasinatele politice, o „tradiție” în Rusia?

Asasinatele politice, folosite intens în perioada sovietică, joacă, din nou, un rol important în politica externă a Kremlinului, scrie New York Times.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a făcut un secret din dorința lui de a readuce țara pe care o conduce la masa marilor națiuni ale lumii. Astfel, jurnaliști, avocați, politicieni opozanți, avertizori de integritate și alți ruși care îi contestă metodele au fost încarcerați, denigrați în presă sau chiar uciși.

Asasinatele politice, cu precădere cele în care este folosită otrava ca armă, nu sunt deloc noi în Rusia, datând de acum 500 de ani.

Otrava a fost arma preferată a serviciilor secrete ruse de mai bine de un deceniu. Biochimistul Grigory Mairanovski a lucrat, în secret, în 1928 la un proiect care prevedea dezvoltarea unor otrăvuri fără gust, miros sau culoare. În 1954, un fugar din KGB a vorbit despre existența unui laborator secret lângă agenția KGB din Lubyanka și despre „experimente pe oameni”.

Agențiile ruse au dezvoltat un întreg arsenal de otrăvuri letale, greu de depistat, care încă este folosit, potrivit analiștilor.

Legea Sergei Magnitisky

Kara-Murza a cerut păstrarea sancțiunilor împotriva Rusiei în baza legii Magnitsky, o lege deloc plăcută de Vladimir Putin.

Sergei L. Magnitsky, un avocat și auditor, a fost încarcerat sub acuzația de evaziune fiscală după ce a deschis o investigație privind 230 de milioane de dolari din banii contribuabililor pe care mai mulți oficiali ruși și i-ar fi însușit. Bărbatul a murit în 2009, după ce nu a primit îngrijirile medicale de care avea nevoie în închisoare.

Moartea bărbatului a fost condamnată de alte națiuni. Însă, William F. Browder, un finanțist american care a fost anchetat pentru evaziune fiscală în timpul pe care l-a petrecut în Rusia și care l-a avut ca avocat pe Magnitsky, a decis că este cazul de măsuri mai concrete. Bărbatul a făcut lobby pe lângă Congres pentru a da o lege prin care să fie pedepsiți oficialii implicați în moartea lui Sergei Magnitsky.

Legea Sergei Magnitisky a trecut în 2012, și prevede că oficialii care au încălcat depturile omului și nu au fost pedepsiți în țara lor, inclusiv cei implicați în moartea avocatului rus, să nu primească vize și nici acces la sistemul financiar american.

A fost deschisă o anchetă, înainte de aprobarea legii, pentru a stabili cine exact a fost implicat în frauda pe care o investiga Sergei Magnitisky. Cinci persoane care au avut acces la informații privind ce s-a întâmplat în Rusia cu acei 230 de milioane de dolari au murit în circumstanțe serioase, scrie New York Times.

Două persoane au murit înaintea lui Sergei Magnitisky și pe măsură ce cazul a început să capete mai multă atenția au urmat și alții, notează cotidianul.

Prima persoană care a murit a fost Valery Kurochkin, un potențial martor al cărui nume apărea în documentele care aveau legătură cu frauda investigată de Magnitisky. Bărbatul a fugit din Rusia în Ucraina, unde a murit la vârsta de 43 de ani de insuficiență hepatică.

A doua victimă a fost Oktai Gasanov, cel care ar fi dezvăluit cum a funcționat toată schema. Bărbatul a murit în urma unui infarct la 53 de ani.

Apoi, după moartea lui Sergei Magnitisky în închisoare, o a patra sursă a avocatului a murit după ce s-ar fi aruncat de la balconul apartamentului în care locuia.

Cea de-a cincea persoană, un bancher implicat în schema de fraudă, Alexander Perepilichny, a ajuns în Londra și în 2012, la vârsta de 44 de ani, a făcut infarct și a murit în timp ce făcea jogging.

Prima autopsie a lui Alexander Perepilinchy nu a descoperit nimic concludent. În 2015 abia, un botanist a identificat o substanță din stomacul bărbatului ca fiind o plantă otrăvitoare din Himalaya.

Tentative de asasinat eșuate

În 1995, un bancher rus, Ivan K. Kivelidi, a murit după ce a intrat în contact cu cadmium, o substanță letală la atingere. Secretara lui a murit, după ce a avut aceleași simptome. Substanța fusese pusă pe telefonul din biroul celor doi.

În 2006, cazul lui Alexander V. Litvitenko atrăgea atenția presei internaționale. Un opozant al lui Vladimir Putin, bărbatul a murit după ce a fost otrăvit cu poloniu.

„Guvernul folosește servicile speciale pentru a-și lichida inamicii. Nu a fost doar Litvitenko, ci mult mai mulți despre care nu știm, ale căror morți au fost clasificate ca accidente sau poate semi-accidente”, a spus un fost membru al Parlamentului rus și fost locotenent-colonel în KGB, Gennadi V. Gudkov.

Printre cei care au fugit recent din Rusia se numără și Grigory Rodchenkov, un avertizor de integritate care a dezvăluit sistemul de dopaj din sportul rus. Nu a fugit fără motiv. Doi oficiali care știau despre această practică printre sportivii ruși au murit chiar când scandalul a început să ia amploare.

De asemenea, în această lună, avertizoarea de integritate Yulia Stepanova, o atletă care se ascunde cu soțul ei în SUA, a fost nevoită să se mute de unde locuia de teamă că hackerii i-au descoperit locația.

„Dacă ni se întâmplă ceva, ar trebui să știți că nu este un accident”, a spus Yulia Stepanova.

Mai recent, un medic legist a stabilit că Mikhail Y. Lesin, o sursă de la Kremlin, a murit după ce a primit o lovitură puternică nu după un infarct așa cum au crezut colegii lui.

În iulie,  agenția rusă Interfax a trasmis că Aleksandr Poteyev, un ofițer acuzat că a fugit din țară și că a trădat mai mulți spioni ruși care trăiau sub acoperire în suburbiile americane, a murit în SUA.

Desigur că s-au făcut și erori, notează New York Times. În 1971, la un an după ce a câștigat premiul Nobel pentru literatură, Aleksandr Soljenițîn, a supraviețuit unei tentative de otrăvire. Potrivit biografiei autorului un derivat din ricin a fost folosit pentru a-l otrăvi.

În 2008, Karinna Moskalenko, o avocată din Rusia care s-a specializat în cazuri care erau judecate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a început să se simtă rău pe când se afla în Strasbourg. S-a descoperit că avea mercur în mașină.

De asemenea, fostul președinte ucrainean, cunoscut pentru viziunea sa pro-vestică, Viktor A. Yushchenko, a rămas desfigurat după ce a fost otrăvit. Fostul președinte a spus că asasini ruși au fost în spatele atacului.

Atentatul la viața lui Kara-Murza s-a dovedit a fi una dintre aceste erori. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri