O nouă ruptură în relaţiile ruso-americane

Data publicării:
barack obama vladimir putin
June 6, 2014 "The President talks with Russian President Vladimir Putin after a lunch with other foreign leaders to commemorate the 70th anniversary of D-Day in Normandy, France. I'm sure they were talking about a subject matter other than D-Day." (Official White House Photo by Pete Souza)

O nouă ruptură între Rusia şi Statele Unite, a doua în nici o săptămână. Moscova a anunţat că suspendă colaborarea cu Washingtonul în activitatea de cercetare și dezvoltare în domeniul energiei atomice.

Anunţul a venit de la guvernul rus, care motivează gestul prin faptul că sancţiunile pe care Statele Unite le-au impus Rusiei ca urmare a crizei din Ucraina cer contramăsuri, iar aceasta este una dintre ele.

Decizia Moscovei vine după o altă măsură controversată anunţată luni, când Vladimir Putin a semnat decretul de suspendare a acordului bilateral privind reducerea stocurilor de plutoniu nuclear.

Şi pentru această decizie, ruşii dau vina pe americani pe care îi acuză de acţiuni neprietenoase, şi spun că dacă Washingtonul vrea reluarea acestor colaborări atunci trebuie să anuleze toate sancţiunile impuse Rusiei, să îi plătească compensaţii pentru pierderile suferite şi să îşi reducă prezenţa militară în statele din Estul Europei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri