Prima reacţie de la Moscova după incidentul nuclear: „Se mai întâmplă şi accidente”

Data publicării:
putin face cu ochiul

Autorităţile de la Moscova au vorbit, marţi, pentru prima oară despre explozia rachetei cu propulsie nucleară, după ce au păstrat tăcerea pentru mai bine de o săptămână. Kremlinul dă un răspuns şocant: „Accidentele se mai întâmplă”. Ruşii au ţinut şi să precizeze că sunt „foarte avansaţi” în ceea ce priveşte dezvoltarea armamentului nuclear, relatează CNN.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov a refuzat să confirme speculaţiile actorilor internaţionali conform cărora accidentul, care s-a soldat cu 5 victime, ar fi fost produs de o rachetă cu propulsie nucleară.

„Se mai întâmplă şi accidente. Sunt tragedii. Dar în acest caz particular, e important să îi onorăm pe eroii care şi-au pierdut viaţa în acest accident”, a declarat Peskov într-o conferinţă de presă. Peskov a ţinut şi să repete afirmaţia lui Vladimir Putin, conform căreia, eforturile Rusiei de a dezvolta tehnologii de acest tip „sunt mai avansate decât ale celorlalte ţări”.

Rosatom, agenţia de stat pentru energie atomică din Rusia, a confirmat că 5 specialişti în energie atomică au murit ca urmare a exploziei, iar autorităţile locale au raportat o creştere în cantitatea de radiaţii din zonă după accident. Ministerul de apărare rus a negat creşterea nivelului de radioactivitate.

În legătură cu îngrijorările privind consecinţele creşterii nivelului de radiaţii în ceea ce priveşte sănătatea populaţiei locale, Peskov a declarat că „toate agenţiile cu competenţe în domeniu vor face tot ce le stă în putinţă pentru a asigura siguranţa cetăţenilor Federaţiei Ruse”.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri