Proteste ample la Moscova față de proiectul demolării blocurilor sovietice

Data actualizării: Data publicării:
General Views Of Moscow - 2018 FIFA World Cup Russia: Host City Candidate
Foto: Guliver/GettyImages

Mii de manifestanți au protestat duminică la Moscova în legătură cu un amplu proiect de urbanism care prevede mutarea a sute de mii de locuitori ai capitalei ruse și care ilustrează, în opinia criticilor săi, lipsa de respect a autorităților față de proprietatea privată, relatează AFP și Reuters.

General Views Of Moscow - 2018 FIFA World Cup Russia: Host City Candidate
Foto: Guliver/GettyImages

„Nu distrugerilor!, Cartierul nostru este împotriva expulzărilor! - se putea citi pe pancarte arborate de manifestanții adunați în centrul metropolei și care scandau Jos labele de pe Moscova!.

Potrivit poliției, la manifestație au participat 5.000 de oameni, sau 30.000 potrivit organizatorilor, în timp ce o organizație independentă a numărat la punctele de intrare peste 20.000 de protestatari, adică o mobilizare de o amploare rară împotriva autorităților.

De la protest nu a lipsit opozantul Aleksei Navalnîi, care a fost însă escortat de poliție - fără a fi reținut - în afara perimetrului manifestației împotriva proiectului susținut de primarul Serghei Sobianin, ce presupune demolarea, începând din septembrie, a peste 4.000 de imobile datând din epoca sovietică.

Primăria moscovită, sprijinită de Kremlin, vrea să înlocuiască aceste blocuri cu regim mic de înălțime cu clădiri înalte, în care să poată locui mult mai multe familii, într-o capitală cu 12 milioane de locuitori și lipsă de spațiu locuibil.

Confruntați cu nemulțumirea locuitorilor Moscovei, edilii au redus deja anvergura proiectului, care inițial viza peste un milion de oameni. Sâmbătă, primarul Sobianin le-a promis noi garanții celor afectați, iar ulterior a dat asigurări pe Twitter că opiniile moscoviților vor fi luate în seamă în cea mai mare măsură posibil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri