Putin, discurs „cuminte” despre starea națiunii

Data actualizării: Data publicării:
putin privire kremlin
Foto: kremlin.ru

Vladimir Putin și-a ținut joi discursul anual despre starea națiunii pe un ton mult mai conciliant decât de obicei. A spus că vrea să coopereze cu noua administrație americană și a preferat să se concentreze pe chestiuni interne, economice și sociale. 

putin la tribuna - kremlin
Foto: kremlin.ru

Agențiile internaționale au remarcat în primul rând tonul neobișnuit de împăciuitor al liderului de la Kremlin. A spus că vrea să se înțeleagă cu noua administrație americană și că ceea ce vrea Rusia este să-și facă prieteni, nu dușmani. 

În alți ani, președintele rus s-a folosit de discursul despre starea națiunii pentru a lansa atacuri la adresa Vestului, în special împotriva Statelor Unite. De data aceasta, criticile au fost foarte reținute în ceea ce privește politica internațională. Liderul de la Kremlin a părut preocupat mai degrabă de ce se întâmplă cu oamenii din Rusia, cu demografia, elevii, sistemul de sănătate, corupția, economia. 

„Nu vrem confruntare cu nimeni. Nu avem nevoie de asta. Nu căutăm și nu am căutat niciodată inamici. Avem nevoie de prieteni”, a declarat președintele rus în fața elitei politice adunate în una din marile săli ale Kremlinului. 

putin starea natiunii - kremlin
Foto: kremlin.ru

„Suntem gata să cooperăm cu noua administrație americană. Avem o responsabilitate comună să asigurăm securitatea internațională”, a declarat liderul de la Kremlin. Orice fel de cooperare SUA-Rusia ar trebui să fie reciproc avantajoasă și corect distribuită”, a adăugat Vladimir Putin. 

Liderul rus a precizat că speră să găsească teren de înțelegere cu Washingtonul în special în ceea ce privește lupta împotriva terorismului.  A fost o aluzie la Siria, unde Moscova îl sprijină pe președintele Bashar al-Assad, în timp ce actuala administrație americană îi sprijină pe rebeli.

Poate că tonul lui Putin a sunat mai pașnic decât de obicei, însă liderul rus a subliniat că Moscova va continua să lupte ferm pentru interesele sale. S-a plâns despre ceea ce el a spus că sunt „miturile” agresiunii ruse și ale amestecului rus în alegerile altor țări și a afirmat că Moscova vrea să-și decidă singură propria soartă. „Ne vom construi viitorul fără sfaturile nimănui”, a punctat Vladimir Putin. 

Discursul său s-a concentrat în rest pe națiunea rusă și problemele ei. Mesajul a fost că cea fost mai rău în criza economică a trecut, iar acum trebuie îndreptată atenția către îmbunătățirea nivelului de trai al populației, prin investiții în educație și sănătate. 

Următoarele alegeri prezidențiale vor avea loc în 2018 și chiar dacă nu a spus dacă va mai candida pentru încă un mandat, o asemenea decizie din partea lui Putin nu ar surprinde pe nimeni. Ca urmare, este de așteptat ca în următorul an președintele rus să fie mai preocupat de creșterea stimei în rândul publicului de acasă decât de confruntările pe plan internațional. Ar putea fi o explicație pentru discursul atipic al lui Vladimir Putin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...