Putin pune tehnocrați în locul guvernatorilor regionali

Data publicării:
French President Francois Hollande Receives Vladimir Putin, Russian President At Elysee Palace
PARIS, FRANCE - JUNE 05: Russian President Vladimir Putin leaves the Elysee Palace after a meeting and a dinner with French President Francois Hollande on June 5, 2014, in Paris, France. Russian President Vladimir Putin met for talks with French President Francois Hollande, as world leaders engaged in a bout of shuttle diplomacy over Ukraine ahead of D-Day ceremonies. (Photo by Thierry Chesnot/Getty Images)

Președintele rus Vladimir Putin a acceptat, joi, demisia guvernatorului regiunii nordice Neneț și a numit imediat un alt om în funcție. Săptămâna aceasta alți patru guvernatori și-au anunțat demisiile, iar potrivit agenției de presă Interfax, care citează sub protecția anonimatului o sursă apropiată Kremlinului, alți opt guvernatori vor fi înlocuiți, relatează Agerpres.

French President Francois Hollande Receives Vladimir Putin, Russian President At Elysee Palace
Vladimir Putin / FOTO: Gulliver/Getty Images

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat miercuri de agenția TASS, are loc „o rotație” a liderilor regionali, un proces „absolut normal, necesar și previzibil”.

Guvernatorii retrași din funcție au fost înlocuiți cu „specialiști tineri, talentați”, a subliniat Peskov. „Ei au cu toții experiență în organisme de conducere federale și regionale”, a adăugat el.

„În opinia președintelui Putin, ei sunt capabili să-și realizeze potențialul, pe care l-au dobândit deja în pofida vârstei tinere, pentru dezvoltarea regiunilor lor”, a mai spus Peskov.

La începutul acestei luni, partidul aflat la putere în Rusia a câștigat detașat alegerile regionale. De asemenea, partidul Rusia Unită, susținut de Putin, a obținut majoritatea constituțională în parlament.

Vladimir Putin (64 de ani) a stârnit nedumerire când a decis să-l înlocuiască pe aliatul său de cursă lungă Serghei Ivanov cu un șef al cabinetului prezidențial cu două decenii mai tânăr.

„Aceasta face parte din cea mai recentă strategie a Kremlinului în vederea înlocuirii politicienilor regionali, mulți dintre ei din aceeași generație ca Putin sau mai în vârstă, cu tehnocrați tineri”, explică analistul Nabi Abdulaev, specialist în problematica rusă.

„Nou-numiții nu au legături cu elitele regionale și nu datorează acestei posturi sprijinului politic public. În loc de aceasta, ei trebuie să-i mulțumească doar lui Putin pentru o asemenea promovare și este de așteptat ca ei să rămână loiali doar Kremlinului”, a adăugat Abdulaev, director asociat al grupului de consultanță Control Risks Group.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri